Aktieekspert: Deutsche Bank-kollaps vil give genlyd og kursfald

Hvis den tyske storbank Deutsche Bank mere end blot skælver, vil det give genlyd og kursfald. Det konstaterer investeringsøkonom i Nordnet Per Hansen i en kommentar.

Foto: DANIEL ROLAND

Hvis den tyske storbank Deutsche Bank mere end blot skælver, vil det give genlyd og kursfald.

Det konstaterer investeringsøkonom i Nordnet Per Hansen i en kommentar.

Deutsche Bank er for øjeblikket ramt af forlydender om, at banken mangler kapital grundet store bøder og andre krav med banken. Aktiekursen på bankens aktier er i bundrekord og lavere, end da finanskrisen var på sit højeste.

»Et kollaps i Deutsche Bank vil ikke kun give meget store dønninger på aktiemarkederne, men ryste den finansielle sektor og bankerne generelt. Det vil også kunne mærkes i Danmark,« skriver han.

Investorerne bør frygte for udviklingen i Deutsche Bank af flere grunde, påpeger investeringsøkonomen.

1) Udfordringerne med hensyn til Deutsche Bank har været et 5-6 års problematisk fænomen, konstaterer Per Hansen, og det er derfor ikke en nyhed.

- Men kommer den tyske storbank i "eksistentielle udfordringer", vil det alligevel have en effekt af overraskelse, da der er en betydelig forskel mellem "udfordret og faldende aktiekurs" og "eksistentiel udfordret", vurderer økonomen.

2) Deutsche Bank fået en bøde fra USA på 14 mia. dollar, som de ifølge Per Hansen ikke kan - eller agter - at betale. Han vurderer det realistisk, at der bliver indgået et forlig.

3) Hvis problemerne bliver endnu større og tydeligere, bliver Tyskland nødsaget til at finde en løsning, som også indbefatter staten, men det er muligt, at investorernes værdier bliver helt eller delvist udvandet.

4) Markedsværdien af Deutsche Banks aktier er aktuelt lige omkring 100 mia. kr. Det nærmer sig halvdelen af markedsværdien af Danske Bank og i overkanten af en tredjedel af Nordea.

»Den lave markedsværdi svarer kun til, at Deutsche Banks værdi er cirka 25 pct. af den bogførte egenkapital,« anfører Per Hansen, der oplyser, at både Danske Bank og Nordea er prissat væsentlig over den bogførte egenkapital.

Per Hansen påpeger også, at usikkerheden i Deutsche Bank har forplantet sig til virksomhedsudstedelser fra Lufthansa og NordLB, som i denne uge har aflyst planlagte udstedelser af virksomhedsobligationer "på grund af for lille efterspørgsel og interesse med tydelig adresse til problemerne i Deutsche Bank".

Helt så galt som Lehmans kollaps tilbage i 2008, der startede finanskrisen, kommer det nok ikke til at gå, vurderer Nordnet.

For at situationen skal udvikle sig fra et selskabsspecifikt problem til at være systemisk, som tilfældet var med Lehman Brothers, vurderer Per Hansen, at det kræver, at problemerne eskalerer, og at muligheden for rekapitalisering er udtømte.

»Det er de næppe endnu,« skriver økonomen, men understreger, at hvis Deutsche Bank mere end blot skælver, vil det give genlyd og kursfald på aktiemarkederne.

/ritzau/FINANS