Aktiedyk i Asien efter mistanke om kinesisk børsfusk

Asiatiske aktier ser ud til at runde ugen af med fald på de fleste toneangivende børser i regionen.

Læs mere
Fold sammen

Faldene er største i Kina, hvor det går hårdest ud over en række nationale børsmæglervirksomheder, efter at de kinesiske myndigheder har indledt undersøgelser at selskaberne som følge af mistanke om systematiske lovovertrædelser.

Det gælder blandt andet Citic Securities og Guosen Securities, der ligger til et fald på henholdsvis 5,6 pct. og 8,2 pct. efter at være kommet i myndighedernes søgelys.

- Der er en risiko for, at Citic Securities kommer til at modtage en bøde fra myndighederne, og det kan være skadeligt for virksomhedens indtjeningsevne, vurderer Li Jingyuan, der er investeringschef hos Shanghai Zhaoyi Asset Management, til Bloomberg News.

Også børshuset Haitong Securities bliver undersøgt, skriver Reuters, og det fik tidligt fredag Haitong til at suspendere handel.

Derudover er det fortsat usikkerheden om den kinesiske økonomi, der skaber bekymring på markederne. Bekymringen blev forstærket yderligere fredag morgen, hvor statistik for den kinesiske industris indtjening i oktober viste et fald på 4,6 pct. sammenlignet med samme periode sidste år. Til sammenligning var faldet i september blot 0,1 pct.

- Bekymring om nedgangen i den økonomiske vækst i Kina fortsætter med at trække de finansielle markeder ned, og det gælder særligt udviklingslande. De fleste investorer er dog påpasselige med at foretage drastiske beslutninger før det næste møde i Fed, siger Win Udomrachtavanich, der er Bangkok-direktør for One Asset Management, til Bloomberg News.

Det toneangivende japanske indeks, Nikkei 225, er på vej mod et fald på 0,4 pct., mens Topix-indekset, også i Tokyo, ligger til et minus på 0,6 pct. Det australske ASX-200-indeks falder med 0,2 pct. I Taiwan er Taiex-indekset i minus med 0,8 pct., og det førende indeks i Sydkorea, Kospi, falder 0,1 pct.

Shanghai Composite og CSI 300 oplever en tilbagegang på henholdsvis 1,5 og 1,6 pct.

Hang Seng i Hongkong ligger til et minus på 1,2 pct.

Airasia ligger til et fald på 4,3 pct. - det største i tre måneder - efter at det malaysiske flyselskab har rapporteret om et underskud på 405,7 mio. ringgit, svarende til 675 mio. kr., for regnskabsårets tredje kvartal.