Aktiebarometer er gået i minus

På overfladen ser aktiemarkederne stærkere ud, men der er kraftige tegn på udmattelse

Det gæler om at træde varsomt på aktiemarkedet i disse tider, formaner AktieUgebrevet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Foto: Peter Foley/EPA
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det toneangivende S&P 500 indeks er de seneste dage sprunget tilbage over 50 dages glidende gennemsnit. Når vi er skeptiske overfor, om det er holdbart, skyldes det tre forhold:

For det første er de seneste dages stigninger sket under stadig tyndere omsætning, det vil sige, at der er ikke overbevisende dedikeret køberinteresse.

For det andet viser nogle af de mere cykliske og ledende brancher fortsat store svaghedstegn, blandt andet halvledere og banker.

For det tredje skifter vores nye AktieBarometer fra plus til minus.

Nyt barometer for aktietrenden

Fremover bringer AktieUgebrevet et Aktiebarometer, som er baseret på fem signaler:

  • For det første Børsmæglerbarometeret fra AkieUgrebevet Professionel, som viser de udenlandske finanshuses nettohandel i danske aktier den seneste uge.
  • For det andet den samlede insiderhandel.
  • For det tredje sektorrotation mellem defensive og cykliske brancher.
  • For det fjerde nervøsitetsindikatoren VIX. Og for det femte trendretningen målt på MACD, dels på ugebasis og dels på månedsbasis.

Tegn på udmattelse

Der har været en næsten ubrudt aktieoptur siden bunden i marts 2009, men den seneste måned har der været flere og flere tegn på udmattelse i op-trenden.

I denne uges opdatering skifter den samlede score fra plus 0,6 til minus 0,4 - i det samlede udfaldsrum mellem plus 2 og minus 2. For blot to uger siden stod scoren i plus 1,2.

Hele fire af de fem signaler er blevet nedgraderet i denne uge. Og Børsmæglerbarometeret fra analyseredskabet AU Professionel er sat hele to point ned – fra plus én til minus én.

Forklaringen er, at de udenlandske finanshuse for første gang i meget lang tid ved seneste opgørelse havde et stort nettosalg af danske aktier (målt som et gennemsnit for de seneste tre uger). Og det var ikke tilfældet under de seneste 3-4 småkorrektioner nedad de seneste måneder.

Også signalet for Sektorrotation skiftede til minus for første gang: Målt på én måneds sigt har de defensive brancher nu klaret sig ligeså godt som de cykliske brancher. De betyder, at ikke-konjunkturfølsomme brancher som stabile forbrugsvarer og health care har fået et solidt comeback de seneste uger.

Endelig er det værd at bemærke, at signalet for trendretningen på det amerikanske aktiemarked MACD nu for første gang siden marts er i en neutral position målt på ugebasis. Målt på dagsbasis har trendretningen i nogle uger været nedadgående. Men der kunne igen være tale om en meget kortsigtet korrektion ned, før kursstigningerne fortsætter.

Endelig har nervøsitetssignalet VIX de seneste uger været ude på den største bumletur siden sidste efterår.

Vær MEGET forsigtig

De meget store udsving op og ned på aktiemarkederne afspejler altså stigende nervøsitet og usikkerhed om, hvad der ligger forude.

Grundlæggende tyder meget på, at markedet nu har lagt regnskaberne for 3. kvartal bag sig – for at fokusere på de økonomiske nøgletal: Spørgsmålet er, om det globale økonomiske opsving er andet end et fatamorgana. Det skulle de økonomiske nøgletal gerne be- eller afkræfte.

De seneste vigtige data giver ikke noget klart svar. Lige nu spejder aktiemarkedet efter klare signaler om, hvor den globale økonomi er på vej hen.

Vi tilråder nu stor forsigtighed, og yderligere fald i denne uge bør anvendes til at reducere investeringsgraden.

AktieUgebrevet leverer uafhængige analyser til private investorer. Følg med, når vi køber og sælger i vores to porteføljer – prøv et 4 ugers prøveabonnement.

Du kan også få vores aktieskolebog "Tjen en million på aktier" tilsendt med posten.

Læs mere på Aktieugebrevet.dk