Aktie-nedtur uden åbenlyse forklaringer

Såvel de danske som de europæiske aktier trækker ned tirsdag formiddag, og ved middagstid ligger det danske eliteindeks, C20-Cap, i 648,64 eller 0,9 pct. lavere end slutværdien mandag eftermiddag.

Ude i Europa ses indeksfald på 0,2-0,3 pct. Og det sker uden åbenlyse forklaringer.

- Det er et af den slags fald, som ikke kan forklares nogen steder fra. Makromæssigt er der ikke det helt store lige pt. - der er ikke en trend, der driver markedet, konstaterer chefaktiehandler i Danske Bank Mads Zink og fastslår:

- Der skal ikke så meget til, at det kan ligge anderledes i eftermiddag.

Formiddagens tungeste selskabsnyhed kommer fra smykkeselskabet Pandora, der før børsåbningen offentliggjorde et endeligt regnskab for sit tredje kvartal. Regnskabet var uden de store overraskelser, fordi selskabet allerede meddelte en opjustering af sine forventninger for mindre end to uger siden. Samtidigt afslørede selskabet tal for kvartalets omsætning, omkostninger, bruttomargin og driftsmargin (EBITDA).

Pandora præsterede ifølge tirsdagens tal et overskud på 612 mio. kr. efter skat i tredje kvartal, hvor der blandt analytikerne var ventet 567 mio. kr. ifølge et estimat indsamlet af SME Direkt for Ritzau Finans. Laveste bud var på 560 mio. kr. og højeste på 602 mio. kr.

- Pandora trækker en del overskrifter. Nu fik vi regnskabet frem, men uden de store overraskelser, da vi jo fik opjusteringen for to uger siden. Så nu er fokus rettet mod, at vinduet for en "placing" er åbent igen. Næste gang vi hører noget fra Pandora er vel på dets kapitalmarkedsdag den 10 december, konstaterer Mads Zink.

Pandora-aktien ligger torsdag middag tungt i bunden af C20 indekset med et fald på 4,3 pct. til 246,70 kr.

- Det er "placing'en", der trykker aktien. Jeg tror ikke, at der en nogen store investorer, der går i markedet og køber Pandora på den helt korte bane, da der er en sandsynlighed for, at de kan få nogle aktier på en placering når som helst, påpeger Mads Zink.

Det vil i givet faldt ske med rabat på aktien. Sidst storaktionæren Prometheus afhændede en aktiepost skete det med en rabat på 10 pct.

- Men så stor bliver den ikke i denne omgang, vurderer Mads Zink.

Midt i eliteindekset ligger Coloplast med et fald på 0,9 pct. til 349,20 kr. på trods af, at det britiske finanshus Barclays har løftet sit kursmål for aktien til 400 kr. per aktie fra tidligere 359 kr. per aktie. Anbefalingen "overvægt" er fastholdt.

I en lidt mere komfortabel position findes Carlsberg-aktien, som falder med 0,6 pct. til 547 kr. efter dårlig nyt fra det tungtvejende russiske ølmarked, hvor konkurrenten Anadolu Efes beretter om pressede vilkår. Anadolu Efes er den næststørste spiller på det russiske marked efter købet af Sabmillers aktiviteter der og i Ukraine forrige år.

Den danske bryggerikoncern kunne i øvrigt tirsdag formiddag oplyse, at den har hentet den 54-årige historieuddannede Cristopher Warmoth til ny chef for sin Asien-region. Han kommer fra fødevaregiganten Heinz, hvor han har haft ledende stillinger i både Asien-Pacific regionen og i Kontinental- og Østeuropa.

Fra bryggeriverdenen bragte tirsdagen formiddag også meddelelse om, at Nordea har klippet sin anbefaling til "hold" fra tidligere "køb" for Royal Unibrev, som ved middagstid er faldet 1,9 pct. til 684 kr. Nordea begrunder trimningen med med den stigende kurs på aktien, der satte kursrekord den 29. oktober i 722 kr.

Nordea har også sænket sin anbefaling af ØK til "sælg" fra tidligere "hold" og sit kursmål til 80 kr. fra tidligere 102 kr. per aktie. Reaktionen er et kursfald på 2,7 pct. til 91 kr.

Torsdag ventes der yderligere regnskaber fra Brdr. Hartmann, Nunaminerals, Hvidbjerg Bank.

/ritzau/FINANS

Henning Nielsen +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail: finans[AT]ritzau.dk , www.ritzaufinans.dk