Aktie-lussing i H+H en påmindelse til gamblerne

H+H er havnet i en situation, hvor det er banken, der styrer slagets gang. Aktionærernes milliard-nedtur illustrerer risikoen ved at investere i gældstyngede virksomheder.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

For nogle investorer er fondsbørsen blot en stor udgave af et roulette-bord.

Børsernes såkaldte ”sikre havne” som bl.a. medicinal-aktierne, er ikke felter, de smider deres penge på – de foretrækker at spille på sort eller rød. Der, hvor det er ”enten eller”.

Igennem et godt stykke tid har H+H-aktien været interessant for gamblerne på fondsbørsen, der spekulerer i, at virksomheden klarer skærene, trods noget nær håbløse udsigter, og så er der kursgevinster i kikkerten, der langt overstiger de mere konservative aktiers performance.

Men det sker også, at virksomhederne er så tyngede af gæld, at bankerne fuldstændig overtager kontrollen, og så handler det ikke længere om at sikre aktionærerne interesser, så handler det for banken om at beskytte sit pant og sin lånebog. Og her er H+H et glimrende eksempel på, hvad der sker, når en bank overtager kontrollen.

Ifølge flere medier er det H+H´s hovedbankforbindelse, Danske Bank, der sidder med kontrollen i forhold til virksomhedens fremtid. Her foretrækker Danmarks største bank en løsning med kapitalfonden Nordic Capital som nye ejere, selvom buddet fra den front efter sigende skulle være tre gange så lavt som den pris en tysk konkurrent vil betale.

Det har kostet aktionærerne i H+H et massivt kursdyk, men sådan er det bare at være gambler på børsen.

”Jeg vil ikke kommentere specifikt på H+H, men når man som investor bevæger sig ind på den spekulative boldgade, så skal man være klar over, at udsvingene er store begge veje,” siger aktieanalysechef Bjørn Schwarz fra Sydbank.

”Hvis man som investor bevæger sig ind i virksomheder, der har høj gældsætning og markant dykkende afsætning, så skal man altså gøre sig helt klart, at der er en stor risiko i den slags papirer,” siger han.

”Men det er jo nærmest åbenlyst, at for den type virksomheder er der kun tre udveje: Enten en succesfuld turn-around med efterfølgende kursgevinst, en overtagelse til en lav pris med risiko for at aktien dykker, og endelig kan virksomheden gå ned,” siger aktieanalysechef Bjørn Schwarz fra Sydbank.

Gearing lig med gift
Hos Nordea minder aktiestrateg Henrik Drusebjerg om, at situationen med gældstyngede selskaber var det, der startede hele finanskrisen.

”Det var virksomheders og privat-personers høje gearing, der satte hele aktienedturen i gang. Og når man har gearet sig som virksomhed eller som investor, så er der altså andre, der tager beslutningerne for dig på et tidspunkt. Og så er det altså ikke altid aktionærernes interesser, der bliver tjent, der skal bankerne tænke på dem selv, sådan er det. Men det er selvfølgelig en ubehagelig situation at stå i som investor,” siger Henrik Drusebjerg.

”Så man skal som investor passe særligt godt på med gældstyngede virksomheder. Og særligt under en finanskrise løber man en stor risiko, hvis man køber aktier i en virksomhed med en anstrengt balance,” siger Henrik Drusebjerg.