Aktie: C20 tynges af Novozymes og Danske Bank

På en relativt rolig mandag åbner C20 Cap-indekset i negativt territorium.

Læs mere
Fold sammen

Der er ellers overvægt af små stigninger blandt de danske eliteaktier, men det københavnske eliteindeks trækkes ned af fald i Novozymes, A.P. Møller-Mærsk og Danske Bank.

Samlet ligger indekset 0,3 pct. lavere i 975,32 og trodser dermed den generelt positive stemning på de europæiske børser i den tidlige handel.

Handelsdagen ventes generelt at være relativt rolig, både på grund af efterårsstemning herhjemme og på grund af manglen på større makroøkonomisk nyt. Energi- og råvareaktier er dog i bevægelse ude i Europa.

Novozymes fremviser dagens største kursudsving i C20 med sit fald på 4,0 pct. til 277,50 kr. Enzymaktien er ramt af et sænket kursmål, da Goldman Sachs nu sætter målet til 265 kr., eller 8 pct. lavere end fredagens lukkekurs, mod tidligere 333 kr.

Samtidig sænker Goldmans analytikere deres Novozymes-anbefaling markant til "sælg" fra "køb". I mandagens Berlingske Business lover topchef Peder Holk Nielsen til gengæld, at selskabet vil kæmpe sig ud af den begyndende tillidskrise, der er om selskabet. Men investorerne tager parti med den amerikanske investeringsbank i den tidlige handel mandag.

Med i bunden er også Danske Bank, en af indeksets tunge aktier, der falder 0,5 pct. til 202,90 uden selskabsspecifikke nyheder.

Så blæser der til gengæld mere positive vinde om FLSmidth, der også fredag var højtflyvende takket være højere råvarepriser. Også mandag er der mærkbare stigninger i prisen på blandt andet kobber og zink, hvilket kan signalere bedre tider for de mineselskaber, der udgør nogle af FLSmidths største kunder. FLS-aktien er oppe i en kurs på 274,10 kr. efter et løft på 1,9 pct.

DSV skød til tops og satte kursrekord fredag efter annonceringen af købet af UTI Worldwide for omkring 9 mia. kr. Transportaktien har hen over weekenden fået ros fra både Credit Suisse, Alm. Brand Markets og Nordea, der hæver deres kursmål for DSV til henholdsvis 330 kr., 310 kr. og 266 kr.

- Vi venter, at DSV vil lykkedes med at få vendt den negative udvikling i UTI, og at DSV med tiden vil lykkedes med at få indtjeningsmarginen i UTI - og det nye samlede DSV - op på niveau med DSV's nuværende, skriver Alm. Brands analytiker Jesper Christensen i en analyse.

På børsen er der dog tale om en lille opbremsning for DSV-aktien, der åbner uændret efter et kvarters handel.

For Tryg udløste regnskabet for tredje kvartal en stor kurslussing fredag, da forsikringsselskabet tabte 5,9 pct. og faldt til 123,70 kr. Det var blandt andet usikker stemning på de finansielle markeder, der spændte ben for Tryg i juli, august og september. Blandt andre Nordea og Mediobancas analytikere har siden været på banen med lavere kursmål for Tryg-aktien, mens ABG Sundal Collier har fastholdt sit på 125 kr. og hævet anbefalingen til "hold" fra "sælg".

Tryg-aktien tager lidt revanche med et løft på 0,3 pct. til 124,10 kr.

Pandora har bragt sig lidt i fokus med nyheden om en udvidet strategisk alliance med Disney. De to selskaber samarbejde allerede i Nord- og Mellemamerika, og nu gælder partnerskabet også Asien- og Stillehavsområdet, herunder to forlystelsesparker. Det kan love godt for vækstplanerne, mener Nordea, men aktien starter dog kun ugen med et marginalt plus på 0,1 pct. til 794 kr.

Efterårsferien er helt renset for danske regnskaber, men Københavns Lufthavne har dog programsat de månedlige trafiktal for september mandag formiddag. Det er eneste planlagte begivenhed for de større, danske børsnoterede selskaber.