Aktie: Bankerne driver feltet

Fredagens skatteomlægning fra Bendt Bendtsen forgylder forsikrings- og pengeinstitutterne, der alle ligger til pæne stigninger på det toneangivende OMXC20-indeks. Indekset stiger med 0,04 pct. til indeks 456,83.

Til trods for fremgangen til alle aktier fra den finansielle sektor, ligger det samlede indeks midt på eftermiddagen kun til en marginal stigning, da feltet på det nærmeste er knækket over i to. Således ligger ni aktier i minus, otte i plus og to i neutral.

Forrest i feltet ligger TopDanmark med en stigning på 1,9 pct. (1.030), efterfulgt af Sydbank der stiger 1,2 pct. (292,5). I den modsatte ende flygter investorerne i dag fra Novozymes, der falder 1,5 pct. (492), og D/S Torm der inkasserer et fald på 1,1 pct. (369).

Bankerne forgyldes

Regeringens skatteomlægning er uden tvivl blevet gennemanalyseret i løbet af weekenden, og har med sikkerhed spoleret weekenden for adskillige medarbejdere, der er blevet påkrævet at finde ud af konsekvenserne af de nye skatteregler.

Samlet set er vurderingen, at de nye regler er en fordel for bankerne og en bagdel for gældstunge virksomheder.

Blandt bankerne vurderes Danske Bank af analytikerne, at have de bedste vækstmuligheder blandt bank-aktierne på C20-indekset.

Således siger investeringshuset Lehman Brothers i en kommentar til RB-Børsen, at banken har gode chancer for at opnå dobbeltcifret vækst i indtjeningen. Danske Bank kommer med årsregnskab på onsdag.

Action blandt sidepapirerne

Langt størstedelen af dagens "action" på børsmarkedet blev i dag leveret af Auriga, der ejer Cheminova. Virksomheden har haft et rigtig skidt år på det brasilianske marked og nedjusterede derfor i dag forventningerne til årsresultat.

Således forventes der nu et minus på 75 mio. kroner - mod et overskud 60-110 mio. kr. Den melding kunne investorerne ikke lide, de handler i dag aktien ned med knap 10 pct. til kurs 158.

Fragtrater og gearkasser

To ting der hyppigt bliver diskuteret blandt markedsanalytikere er fragtrater og gearkasser, således også i dag. Vestas har igen problemer med gearkasserne, skriver RB-Børsen.

Denne gang er det engelske vindmøller der klager. Aktien påvirkes dog ikke negativt, men ligger neutralt i kurs 250.

Mærsk ligger ligeledes neutralt i 56.400. Ugebrevet Mandag Morgen skriver i dag, at fragtrateudsigterne ikke er så gode som markedet ellers tidligere har givet udtryk for. Derved er der endnu engang delte meninger om fragtraternes udvikling.

Øvrige

Blandt C20-indeksets øvrige aktier taber DSV 1,1 pct. (981) da skatteomlægningen ikke er positivt nyt for gældstunge virksomheder som DSV. Coloplast taber 1,8 pct. (487), mens FLSmidth går 0,8 pct. frem (374).