Akiter: USA-aktier lægger nølende fra start

De amerikanske aktiemarkeder kravler nervøst og slingrende mod en mindre stigning fra starten af mandagens handel.

Læs mere
Fold sammen

Ifølge Bloomberg News er markedet påvirket af uro i kreditmarkedet og spænding op til onsdagens rentebeslutning fra den amerikanske centralbanks pengepolitiske udvalg, FOMC, der ventes at ville lancere den første amerikanske renteforhøjelse i ni år.

Torsdag i sidste uge kollapsede Third Avenue Focused Credit Fund under pres fra investorer, der ville trække deres penge ud af fonden. Og mandag hælder Lucidius Capital Partners benzin på nervøsiteten ved at meddele, at fonden afhænder hele sin højrenteportefølje og sender 900 mio. dollar retur til investorerne.

Fra handelsstart mandag stiger det brede S&P 500-indeks 0,2 pct., teknologiindekset Nasdaq stiger 0,1 pct. og de tunge aktier i Dow Jones løftes under et 0,1 pct.

Ud over kredituro og rentespænding tager markedet også bestik af de fortsat faldende oliepriser.

- Olie ser ud til at være det store nummer i dag, med mindre der kommer andre stressfaktorer. Oplysninger om finansiel stress omkring råvarer vil bestemt accelerere bevægelsen nedad, konstaterer investeringsstrateg Jim Paulsen hos Wells Capital management til Bloomberg News.

Frem til nu er S&P 500-indekset faldet 3,3 pct. i december, og udsigten til en klassisk stærk december er nu konverteret til risikoen for, at 2015 slutter med den mest ringe udvikling for aktiemarkedet siden 2002, noterer Bloomberg News.

Mandag byder ikke på selskabsspecifikke nyheder af væsentlig karakter. Blandt de større selskaber mangler kun Fedex og Oracle at offentliggøre regnskaber i denne omgang. Det sker senere på ugen. Tendensen er indtil nu, at 74 pct. af de offentliggjorte regnskaber i S&P 500 har slået analytikernes indtjeningsestimater.

Søgemaskineselskabet Yahoo bliver presset af flere utilfredse investorer, som helst ser, at den administrerende direktør, Marissa Mayer, forlader sin post. Fredag sendte investeringsselskabet Canyon Capital, Yahoos 15. største investor, ifølge the Wall Street Journal et brev til Yahoos bestyrelse, hvor den åbent opfordrede bestyrelsen til at overveje at sælge internetforretningen. Aktien stiger 0,2 pct. i de første handler.