Aggressive belgiere prøver lykken i Danmark

Belgiske Deminor kritiserede Vestas-ledelsen i stærke vendinger på onsdagens generalforsamling. Metoderne er usædvanlige i dansk sammenhæng.

Onsdag afviklede Vestas deres årlige generalforsamling i Musikhuset i Aarhus. Fra venstre er det Anders Runevad Group President & CEO og bestyrelsesformand Bert Nordberg og dirigent Klaus Søgaard fra Gorrissen Federspiel. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bo Amstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Onsdag oplevede de danske aktionærer et lille stykke USA, da belgiske Deminor mødte op til generalforsamlingen.

Partner Erik Bomans var manden, der mødte op i Aarhus på vegne af Deminor, der i øjeblikket fører en sag mod Vestas på vegne af en gruppe utilfredse aktionærer. Ved generalforsamlingen gik Erik Bomans selv på talerstolen, for at kritisere Vestas.

Ifølge Jesper Lau, der er professor i børsret på Københavns Universitet, er der tale om en usædvanlig visit i dansk sammenhæng.

»Helt generelt er Deminor et eksempel på det, man kender meget fra USA, hvor man har professionelle folk, som fører retssager for aktionærer,« siger Jesper Lau.

Han forklarer, at tendensen ikke er udbredt i Skandinavien, men at det næsten er en industri i USA, hvor visse hedgeforeninger opkøber retskrav i håbet om, at de kan opnå klækkelige erstatninger fra virksomheder.

Fordelen ved virksomheder som Deminor er, at de giver aktionærer mulighed for at organisere sig og rejse krav mod virksomheder. Ulempen er, at der kan gå inflation i søgsmålene, som man har set det i USA. Det kan risikere at tynge virksomhederne og dermed aktionærerne økonomisk, forklarer Jesper Lau. Han vurderer at Erik Bomans er rejst til Danmark, for at skabe opmærksomhed om aktionærernes krav til Vestas.

Formand for Dansk Aktionær Forening, Niels Mengel, oplever heller ikke, at virksomheder som Deminor, hidtil har opereret i Danmark og Skandinavien.

»Vi har set det andre steder i Europa jo, men det er ikke slået igennem i Skandinavien, og jeg tror det ligger lidt fjernt fra dansk og skandinavisk mentalitet. I Dansk Aktionærforening arbejder vi jo for transparens, og at man selvfølgelig skal overholde loven, og det formoder jeg også, at Vestas har gjort,« siger Niels Mengel.

Bestyrelsesformanden i Vestas Bert Nordberg har ikke meget til overs for den belgiske gæst.

»De her belgiere møder op alle steder. De er en smule amerikanske i deres tilgang og prøver at introducere de her gruppesøgsmål i Europa. Jeg vil gladelig møde dem i retten, men jeg nægter at møde dem på generalforsamlinger eller andre steder. I retten vil vi åbne op for alting, men de vil selvfølgelig have et forlig,« siger Bert Nordberg.