Afventende handel i vente

Det toneangivende danske C20 indeks lukkede torsdag med pæne kurssmæk til næsten samtlige medlemmer.

De vigtige amerikanske fondsbørser viste i den tidlige handel samme tendens, men en faldende oliepris og et kurshop fra Intel trak de amerikanske børser i plus. Stemningen i Europa ventes at være afventende frem mod den vigtige amerikanske jobrapport, der bliver offentliggjort i eftermiddag. De europæiske indeksfutures indikerer en svag negativ åbning.

Danisco og Novozymes kan tiltrække sig lidt opmærksomhed i dagens handel, da der er udsigt til kraftigt vækst i markedet for bio-ethanol. De to selskaber sidder på henholdsvis 20 pct.

og 40 pct. af verdensmarkedet for enzymer, der er nøgleingrediensen i bio-ethanol. Det beretter Berlingske Business. Markedet for bio-ethanol er kommet i fokus herhjemme efter den danske regering i fremtiden vil kræve tvungen indblanding af bio-ethanol i benzin og diesel.

- Vores salg af enzymer er et vigtigt forretningsområde som bliver større og vokser hurtigt, sagde Daniscos topchef Tom Knutzen.

Danisco og Novozymes lukkede henholdsvis 0,6 pct.

lavere i kurs 478,5 og 1,1 pct. højere i kurs 498 i torsdagens handel.

Novo Nordisk, der torsdag lukkede 2,1 pct. lavere i kurs 465,5, er af internationale tidsskrifter blevet tilskrevet et stort engagement i en ny mirakelkur mod diabetes. Men ifølge forskningsdirektør Mads Krogsgaard Thomsen skal diabetikerne væbne sig med tålmodighed før en sådan kur er på banen.

Maersk Line, der omfatter A.P. Møller - Mærsks containeraktiviteter, sætter raterne på fragt mellem Sydamerika og Europa op.

Ratestigningen er på mindst 200 dollar pr. teu, og den får effekt fra 1. februar.Rederiet oplyser, at stigningen er konsekvensen af rate-faldet i 2006. A.P. Møller - Mærsk lukkede 1,7 pct. lavere i kurs 53.100.

Alk-Abello, der i onsdags indgik en samarbejdsaftale med medicinalgiganten Shering-Plough vedrørende græsallergivaccinen Grazax, kan nu stå foran en fusion med franske Stallergenes.

Topchef i Stallergenes Albert Saporta giver i et interview med Dagbladet Børsen udtryk for, at han kan se fordele i en fusion mellem de to vaccineproducenter.

- Det er ingen dum ide, men vi er konkurrenter og vi tror at fremtiden er god for os begge, sagde Albert Saporta. Alk-Abello lukkede i torsdags 2,6 pct. lavere i kurs 1549.

Flere eksperter i ledelse kritiserer nu i Dagbladet Børsen ejendomsselskabet Keops, for at forsøge at dække over sandheden om Eric Rylbergs exit fra den daglige ledelse, som de ser som en klar svækkelse af selskabets ledelseskraft. Eksperterne vurderer samtidig, at Keops troværdighed kan have lidt et alvorligt knæk.

Keops lukkede i torsdagens handel 2,3 pct. lavere i kurs 20,8.

RB-Børsen