Ængstelige investorer kan sende olieprisen ud i nyt fald

De seneste uger har olieprisen taget et pænt nøk op ad, men på markederne er prisstigningerne først og fremmest drevet af investorer, der har brændt nallerne på at investere på et fald i prisen.

Foto: SPENCER PLATT
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Olieprisen har som bekendt fået en temmelig tumultarisk indledning på det nye år. I januar var den nærmest i frit fald, i februar fortsatte dykket indledningsvist, inden det stabiliserede sig, og i løbet af marts har den så rejst sig igen, så prisen på en tønde Brent-olie nu ligger omkring i underkanten af de 40 dollar.

På den allerværste dag, 19. januar - lå prisen helt nede på 27.88 dollars.

Den slags rutsjebaneture inviterer jo til, at væddemålsglade investorer kan spille på udviklingen, og det er da også tilfældet. Til gengæld synes historisk mange at have brændt nallerne på seneste måneders prisstigninger, viser data ifølge Bloomberg.

Finansmediets har hentet data fra diverse finansmyndigheder i USA, der viser, at historisk mange investorer har lukket short-positioner de seneste syv uger. De pågældende investorer har satset mange penge på, at olieprisen ville falde yderligere, og olieprisens stabilisering omkring 30 dollar har efterladt dem med større tab og et pres for hurtigst muligt at komme ud af væddemålene igen.

Og her findes en del af forklaringen på, at olieprisen faktisk er steget, og i den forbindelse er det afgørende at forstå, hvad det vil sige at tage en short position.

Strategien dækker over den situation, hvor man som investor vil satse på, at en aktie - eller i dette tilfælde olieprisen - vil falde.

Teknisk foregår det sådan, at man låner aktien af en mægler, hvorefter man sælger den og får pengene ind på sin konto. På et senere tidspunkt skal investoren købe aktien tilbage i markedet og aflevere den tilbage til mægleren. Muligheden for fortjeneste ligger altså i, at prisen på aktien er faldet i tidsrummet mellem, man låner den af mægleren og til, at man køber den for at aflevere dem tilbage igen.

Og omvendt sker der altså et tab, såfremt prisen på aktien stiger i den mellemliggende periode. Og her kan det gøre dobbeltondt: For hvis prisen på aktien stiger, og de mange investorer med short-positions pludselig får travlt med at komme ud af væddemålene, så vil aktien stige yderligere.

Ifølge Bloomberg er der i øjeblikket ikke mange, der har spekuleret i, at prisen vil stige, hvorfor den aktuelle prisstigning i olieprisen delvist kan være baseret på det noget ujævne fundament af forskrækkede short-investorer.

»Den aktuelle stigning i olieprisen kommer fra shorts, der bliver skræmt væk fra deres positioner, og man ser i øjeblikket ikke mange penge på de lange positioner,« siger Johin Kilduff, partner i hedgefonen Again Capital LLC, til Bloomberg.

»Det sætter spørgsmålstegn ved kraften og styrken af den aktuelle prisstigning,« fortsætter han.

Og netop den usikkerhed synes også at have forplantet sig på markederne i øjeblikket. De seneste dage er olieprisen således faldet en lille smule, og en tønde Brent-olie står i øjeblikket i 39,81 dollars.