Ældre kan vælte aktiemarkedet

En stigende andel af pensionister bliver en af fremtidens store udfordringer, også for dine investeringer.

Pensionisterne vil ud i verden og opleve noget, og derfor skal der bruges kontanter. Når der i fremtiden kommer endnu flere ældre, kan det sætte aktierne under pres, vurderer økonomer. Fold sammen
Læs mere
Foto: Modelfoto: Colourbox
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

FN regner i sine prognoser med, at andelen af pensionister i Vesteuropa stiger fra 15 til 25 procent de kommende 40 år. På verdensplan vil omkring 14 procent af befolkningen være gået på pension i 2050, lyder prognosen. Og det kan få stor indflydelse på atkier og andre investeringer, forudser økonomer ifølge Penge & Privatøkonomi.

"Det er nogle store og meget massive kræfter, der er på spil, når millioner af mennesker inden for kort tid går på pension. Hvordan det kommer til at påvirke kapitalmarkederne, er et af de kommende årtiers helt afgørende spørgsmål," siger fondschef Niels Skovvart fra Sydinvest.

Ældrebombens betydning for aktier og obligationer er simpelt hen den store ubekendte, der søges svar på for tiden, skriver magasinet. Når en meget stor del af investorerne begynder at realisere aktiverne for at omsætte dem til rejser og andet forbrug, skal der være tilsvarende mange købere for at holde priserne. Hvis alt for mange ældre vil sælge til alt for få unge, så er tingene ikke længere i balance - og så må kurserne ned.

I lande som Danmark, USA og Kina ventes omkring 20 procent af befolkningen at være over 65 år i 2050, mens Japan ventes at blive blandt de hårdest ramte lande med knap 35 procent af befolkningen i pensionsalderen.