Action, skænderier og kursgarantier i Parken-sagen

I begyndelsen af 2008 gav Flemming Østergaard to gange sin direktør opfordringer vedrørende Parkens aktiekurs. Det førte blandt andet et skænderi med sig, kom det i går frem under en dramatisk dag i Parken-sagen.

Flemming Østergaard understregede onsdag i retten, at når han skrev action, så forventede han, at Jørgen Glistrup (th.) i sin kontakt med bankerne agerede inden for rammerne af lovgivningen. Alle tiltalte i sagen nægter sig skyldige. Arkivfoto: Christian Als Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Foråret 2008 var fuldkomment forfærdeligt for aktiemarkederne over hele Europa.

Det noterede man sig også på Parkens hovedsæde i nationalstadionets kontortårne. Her var administrende direktør Jørgen Glistrup løbende i kontakt med banken FIH, som han havde en rådgivningsaftale med.

»5,13 lukker marked nede... det danske marked, ik’,« lød det fra FIH-bank på en dag, hvor Parken faktisk havde slået markedet.

»Hu-hu-hu! Hold da op! Du siger, man skal være glad for (et fald) på 3,9 procent?« svarede Glistrup, der på dette tidspunkt var uden sin formand i hovedkontoret.

Flemming Østergaard var nemlig taget på ferie i New Zealand. Som noget af det sidste, inden han rejste, havde han indgået en aftale med rederiet Clipper. Shipping-gruppen havde købt 50.000 aktier af Parken til kurs 1.200, og de havde optioner på endnu flere aktier gennem 2008. Østergaard tjekkede normalt Parkens kurs i danske dagblade, men da de ikke udkommer i New Zealand, var næste kilde Glistrup.

»Noget nyt vedrørende billetlugen/mødet med islændingene, samt endelig kursen....,« skrev Østergaard i januar 2008 til sin direktør. Glistrup svarede, at markedet styrtdykkede, hvilket afstedkom endnu en mail fra Østergaard: »Det er VIGTIGT af hensyn til Clipper, at kursen helst ikke er mindre end 1.200,« stod der.

Mailen blev onsdag fremlagt i retten under den bredt omtalte sag om kursmanipulation mod den tidligere top i Parken. Under efterforskningen af sagen har politiet afhørt Jørgen Glistrup ad flere omgange. Og forelagt mailen sagde Glistrup til politiet:

»På det her tidspunkt er det fuldstændigt korrekt, at der må ligge en svarmail. Og mundtligt kan jeg godt huske, at vi var oppe at skændes om det. Jeg sagde, at jeg ville købe aktier billigst muligt – jeg har ikke og vil ikke være medvirkende til kursmanipulation.«

Anklageren begyndte efter fremlæggelsen af politiafhøringen en skarp afhøring af Jørgen Glistrup.

»Du ville gøre det billigst muligt. Og hvad er det så, Flemming beder dig om at gøre, som ikke er i overensstemmelse med det?« spurgte anklagemyndigheden.

»Jeg kan læse, at det er vigtigt, at kursen ikke er mindre end 1.200. Der må jeg bare sige, at jeg ikke er markedet,« svarede Glistrup

»Beder han dig om at være markedet?«

»Du kan læse sætningen lige så godt, som jeg kan. Jeg har kun ét formål, og det er at afdække billigst muligt«

Også Flemming Østergaard blev afhørt om sætningen, hvor han giver udtryk for, at han helst ikke vil have, at kursen bevægede sig under 1.200.

»Hvad mente du med sætningen?« spurgte anklagemyndigheden?

»Det der står. Men hvis det skal misforståes derhen, hvor jeg skulle have lavet kursmanipulation, så kan jeg sige, at det har jeg på ingen som helst måde gjort,« svarede Østergaard.

Der gik ikke mange dage, fra Glistrup modtog den første mail om kursen fra sin formand, inden endnu en mail tikkede ind.

»Kære Jørgen. Håber alt er OK – og at du har fået læst dine mails. 1/Kursen – nu bliver du nødt til at tage action,« skrev Østergaard, der fulgte op med endnu en mail, hvor han forklarer, at Parken må være troværdig over for Clipper, og herefter nævner han »din (Glistrups, red.) garanti på kursudviklingen.«

Denne e-mail svarede Glistrup på kort efter:

»Kære Flemming. Jeg tror nu godt, Clipper kan forstå, at et regulært markedssammenbrud også har indvirkning på Parken-aktien (..) Vores aktie klarer sig med vores hjælp markant bedre end markedet,« skrev Glistrup i mailen, som anklagemyndigheden også fremlagde ved retssagens begyndelse.

»Jeg har aldrig givet en garanti,« lød det efterfølgende fra Glistrup i retten. »Det er markedet, der bestemmer kursen. Jeg kunne ikke drømme om at give en garanti.«

Med hensyn til aktiehjælpen forklarede Glistrup, at man løbende var i gang med at udvikle selskabet, og at Østergaard tit var i medierne for at præsentere nye tiltag. Når han skrev »vores hjælp«, så mente han den daglige indsats, som de to ledere lagde i Parken.

Flemming Østergaard understregede i retten, at når han skrev action, så forventede han, at Jørgen Glistrup i sin kontakt med bankerne agerede inden for rammerne af lovgivningen. Dette kom også til udtryk selv samme januar, hvor Parken modtog et brev fra Nasdaq vedrørende handel med egne aktier:

»Jeg skal ikke lægge skjul på, at jeg er irriteret over, at vi ikke har fulgt de regler, som gælder for at være på Københavns Fondsbørs,« skrev Østergaard i en mail til Glistrup.

»Det var min klare opfattelse, at jeg ikke behøvede at bekymre mig om dette.« I den efterfølgende fremlæggelse af handelsdata kunne man se, at Parken-aktien kom under kurs 1.200 og kurs 1.100 i løbet af februar. Alle tiltalte nægter sig skyldige.