Årsregnskaber kan give grim aktienedtur

Selvom om man nu har forladt det værste aktieår nogensinde, og selvom 2009 begyndte med brask og bram, vil det være naivt at tro på en lys fremtid for alle aktier herfra.

Foto: Colourbox.
Læs mere
Fold sammen
Forhold som inflation, arbejdsløshed, renteniveau o.s.v. ændrer sig ikke, bare fordi kalenderen passerer nytårsaften. Det konstaterer Aktieugebrevet.

- Indtil årsregnskabssæsonen er afsluttet, bør man derfor kalkulere med muligheden for endnu en grim nedtur på aktiemarkedet, inden bunden endelig er nået, advarer ugebrevet.

Ugebrevet erindrer om, at aktiemarkedet ikke kun reagerer på fakta, men i endnu højere grad styres af forventninger.

- Det var derfor, aktiemarkedet kunne falde med ekstreme 50 pct. i 2008 samtidig med, at der faktisk blev aflagt ganske hæderlige delårsregnskaber fra de fleste selskaber.

Det forklares med den stigende frygt for, hvilke dæmoner som ville blive sluppet ud af sækken, når regnskabsåret var slut.

En lang række selskaber ganske givet ikke være i stand til at levere de lovede resultater, og det kan i værste fald trække proppen ud af aktiemarkedet igen. Der er dog også en mulighed for, at selskaberne ganske vist leverer dårligere resultater end hidtil meldt ud, men at markedet allerede har indregnet denne skuffelse i aktiekursen.

- I så fald kan vi få den specielle - og for specielt begyndere på aktiemarkedet uforståelige - situation, at et dårligt regnskab faktisk resulterer i en kursstigning, advarer ugebrevet.

Man bør frygte årsregnskaberne, advarer ugebrevet.

- Ikke fordi diverse resultater for 2008 er specielt interessante, men fordi årsregnskaberne tvinger selskaberne til at tage offentligt stilling til den fremtidige økonomiske situation, skriver ugebrevet.

RB-Børsen