Årets største tabere på fondsbørsen

2007 har været et turbulent år på aktiemarkedet med store svingninger i begge retninger. Nogle aktier er steget stort set uafbrudt, mens andre har været et dyrt bekendtskab for investorerne. Se her listen over de største kursfald på københavns Fondsbørs i 2007.

Aktieåret 2007 har været præget af en voldsom finansuro i andet halvår og store tab for finansaktier over hele verden. Der er dog ingen finansaktier på listen over de største aktiefald på Københavns Fondsbørs i 2007.

»Det er helt selskabsspecifikke forhold, der gør sig gældende. Som branche er finansbranchen ramt hårdt, men her taler vi om beskedne fald sammenlignet med selskaberne på listen over de største fald,« siger aktierådgivningschef Bjarke Østergaard fra Nordea.

Han peger på, at de store danske finansaktier som f.eks. Danske Bank har tabt op til 20 procent af værdien i år, men at det skyldes den generelle finansuro i forbindelse med kreditkrisen. Derimod ligger årets største kursfald på op mod 70 procent.

Her følger listen over de største tabere på Københavns Fondsbørs i 2007. Listen er opgjort torsdag aften efter børsens lukning:

1. Curalogic.
Biotekselskabet Curalogic gav et afkast i 2007 på minus 69,7 procent og er dermed årets bundskraber på Københavns Fondsbørs. Selskabet meddelte kort før jul, at dets kliniske fase-III studie med det såkaldte ragweedprodukt mod allergi ikke viste den ønskede effekt. Derfor indstilles den videre udvikling allergiproduktet.

2. Europeinvestment.
Medieselskabet Europeinvestment gav et afkast i 2007 på minus 69,4 procent.

Ledelsen i Europeinvestment er blevet sigtet for strafbare forhold vedrørerende afgivelse af urigtige oplysninger og børsmanipulation. Siden er det gået ned for aktien, der er på fondsbørsens observationsliste.

Nordeas aktieeksperter kender ikke rigtig noget til selskabet. Europeinvestment, tidligere Live Networks, solgte tilsyneladende sine aktiviteter fra i 2006, og er i 2007 begyndt at opbygge nye aktiviteter, som aktieeksperterne ikke har indblik i.

4. Holdingselskabet af 25. november 1972.
Afkast i 2007 på minus 64,5 procent. Holdingselskabet af 25. november 1972 har til formål at drive handel, produktion og servicevirksomhed. Efter at møbelaktiviteterne (det tidligere Bodilsen, red.) i november 2006 blev frasolgt for 1 kr., er egenkapitalen tabt, og der er ingen aktiviteter tilbage. Der resterer tilbage alene et skattemæssigt underskud.

3. Sondagsavisen.
Afkast i 2007 på minus 66,7 procent. Søndagsavisen er gået fra årlige vækstrater på 5-10 procent til nu i heldigste fald uændret markedsvækst. Faktisk tyder det på negativ markedsvækst. Årsagen synes at være en kombination af færre reklameannoncer bl.a. som følge af øget konkurrence fra gratisaviserne. Derudover begynder »Reklamer – NEJ tak-skiltene« også at gøre sit indhug

5. Pharmexa.
Afkast i 2007 på minus 63,4 procent. Biotekselskabet Pharmexa er ved at løbe tør for kapital og har behov for en kapitaltilførsel inden sommeren 2008. Samtidig er der kommet skuffende udmeldinger i november omkring den foreløbige effekt af et middel mod leverkræft i et fase-II studie. Kombinationen af en mere tvivlsom pipeline og behovet for kapitaltilførsel i turbulente aktietider har sat aktien under pres.

Kilde: Nordea og Danske Bank.