Årets højdespringer steg med 246 procent

I år er de mest handlede, danske aktier igen kommer med på top- og bundlisterne.

Af samtlige aktier på den danske børs, der var noteret ved årets udgang, steg 98 aktier, mens 130 faldt og en enkelt lå uændret.

Det viser en opgørelse foretaget af RB-Børsen på baggrund data fra Bloomberg News.

I mange år har der ikke været C20-aktier på top- og bundlisterne for samtlige aktier, men det er tilfældet i år.

Rederiet Norden, der kom med i C20-indekset ved decemberrevisionen, er indehaver af en andenplads på årets topliste med en stigning på omkring 137 procent. På tredjepladsen ligger C20-medlemmet Vestas med en stigning på 132 procent.

Men den suveræne førsteplads indehaves af Atlantic Petroleum, der er steget med godt 246 procent i årets løb og således har været klart den bedste investering i 2007, såfremt man har haft aktien i porteføljen hele året. Ved udgangen af året ligger aktien i kurs 1975, men var kortvarigt i november endnu højere oppe, da den 21. november sluttede i 2.415 kroner.

Atlantic Petroleum blev stiftet i 1998 og deltager i efterforskning i den engelske del af Nordsøen og på et færøsk område i samarbejde med bl.a. DONG, Amerada Hess og British Gas. Selskabet blev grundlagt i forbindelse med, at Færøernes Landsstyre ville have efterforsket olie i den færøske undergrund. Selskabet er fra oktober sidste år noteret på børsen i København mod tidligere kun på Færøerne og Island.

Aktionærerne i OMX, Mols-Linien, og Spæncom har oplevet deres aktier blive næsten fordoblet henover året.

OMX og Spæncom er begge påvirket af opkøb i årets løb. OMX er under opkøb/samarbejde fra Nasdaq og Dubai-børsen, mens betonkoncernen Spæncom er godt på vej i armene på franske Consolis, efter at konkurrencemyndighederne i midten af december godkendte opkøbet.

De ti bundskraberne i år har alle mere end halveret deres aktiekurs. På tiendepladsen ligger C20-selskabet GN Store Nord, der er faldet med 52 procent, primært fordi salget af høreapparatdelen GN Resound til Sonova faldt på gulvet i årets løb.

Der er kamp om den laveste bundplaceringer. Samtlige ti aktier ligger med kursfald på fra godt 50 procent til omkring 70 procent.

I bunden ligger aktierne fra Europeinvestment og Curalogic, der begge har fået reduceret deres værdi med knap 70 procent til henholdsvis 90 øre og 4,8 kroner.

Søndagsavisen, der er hårdt ramt af ugeaviskrigen og har nedjusteret flere gange i årets løb, har fået kursværdien reduceret med omkring to tredjedele i årets løb.

På fjerdesidstepladsen, ligger biotekselskabet Pharmexa, der er ved at løbe tør for kapital og ventes at forsøge at øge kapitalgrundlaget med en emission først i det nye år. Selskabet har set sig nødsaget til at halvere aktiestykstørrelsen.

RB-Børsen