Årets bedste investor hentede 30 procent i afkast

Morningstar Fund Awards 2017 er uddelt til de fonde og portefølje­forvaltere, der har leveret særlig gode resultater over en årrække.

Chefanalytiker i Morningstar, Nikolaj Holdt Mikkelsen Fold sammen
Læs mere
Foto: Morningstar Photographer Hanne P
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danske investorer har investeret mange hundrede milliarder i danske investeringsforeninger. Pengene er investeret i fonde på det danske marked, som til­sammen repræsenterer et bredt udvalg bestående af flere hundrede fonde.

Der er en tendens til, at investorerne favoriserer fonde med gode præstationer, idet de investerer mere i disse fonde relativt til andre fonde med mindre gode præstationer. Eksempelvis er det formuevægtede ratingsnit af alle danske fonde 3,6 Morningstar-stjerner, hvor tre stjerner er udtryk for en middelmådig præstation i europæisk sammenhæng.

Morningstar vil gerne være med til at fremhæve og hædre de fonde, som gør det godt. Det gør vi med Morningstar Fund Awards, der er en årlig begivenhed, og som skal betragtes som en aner­kendelse til de fonde og portefølje­forvaltere, der har leveret særligt gode resultater over en årrække.

Vi uddeler to typer awards. Den første er en kategori-award, hvor vi har udvalgt fem aktivklasser, som fordeler sig på tre aktivklasser med aktier og en på henholdsvis obligationer og balancerede fonde. Idet prisuddelingen er en årlig begivenhed, er der lagt vægt på resultaterne det seneste kalenderår, men fondene skal ligeledes have leveret konkurrencedygtige risikojusterede afkast på tre og fem års sigt for at komme i betragtning. Herudover er det et krav til, at fondene har været i den bedste halvdel af deres Morningstar kategori i tre af de seneste fem kalenderår. Kombinationen af kravene skal sikre, at vinderprisen går til fonde, som har leveret stærke etårs resultater, men samtidig har bevist evnen til at levere konkurrencedygtige resultater på længere sigt uden unødige risici.

Der er også nogle investerings­foreninger, der klarer sig bedre end andre og i de gode foreninger vil der ofte være flere attraktive fonde for investorerne. Dem vil vi også gerne fremhæve, og uddeler derfor en pris til investeringsforeningen med det bedste udvalg af fonde opdelt på aktier henholdsvis obligationer, og en pris til foreningen med bedste kombinerede udvalg af aktie- og obligationsfonde. Her er bedømmelsen foretaget på baggrund af fondenes risikojusterede afkast over en femårig periode. Foreningsprisen er en anerkendelse af de foreninger, som tilbyder investorerne en palet af fonde som samlet set er af høj kvalitet.

Årets vindere

På danske aktier vandt Fundamental Invest Stock Pick, der forvaltes af Michael Voss. Det er nu andet år i træk, Michael Voss vinder i kategorien danske aktier.

Det er blevet til solide afkast på 30 pct. om året i tre år og 36 pct. om året i fem år. Sidstnævnte svarer til samlet afkast på 365 pct. eller cirka dobbelt så meget som den typiske fond i kategorien danske aktier. I takt med resultaterne er nye investorer kommet til, og formuen er hele 2,6 mia. kr., og fonden er nu blevet en af de største i sin kategori. Faktisk er interessen blevet så stor, at fonden ved udgangen af marts lukkede for salg af nye investerings­beviser. Salgs­loftet af investeringsbeviser skal sikre, at investeringsstrategien fortsat kan eksekveres i praksis og af hensyn til de eksisterende investorer.

Bedst til europæiske aktier blev Danske Invest Europa Højt Udbytte. Dermed vinder Danske Invest for syvende gang af ti mulige forsøg i aktivklassen.

Peter Nielsen fra Danske Capital har investeringsansvaret for fonden og strategien bygger på at en betydelig del af afkastet baseres på sel­skabernes udbyttebetaling. Primært fokus er derfor selskabernes udlodningsevne og -betalinger.

Globale aktier blev vundet af Maj Invest Value Aktier med Kurt Kara og Ulrik Jensen ved roret. Det er anden gang, fonden vinder i kategorien globale aktier, hvilket kun er sket én gang tidligere, at samme fond har vundet to gange i denne kategori.

2016 blev et ganske vanskeligt år for hovedparten af fondene på det danske marked, hvor der er overvægt af aktive forvaltere, men Maj Invest Value Aktier var en af undtagelserne. Det blev til 14,3 pct. i afkast sidste år. Det var 3,6 pct. point bedre end benchmark og relativt til konkurrenterne var afkastet i top fire pct., og over ti år er afkastet helt i top blandt mere end 1.300 konkurrenter på europæisk plan.

Så ikke bare på det hjemlige marked, men også i europæisk sammenhæng er der tale om særdeles solide resultater.

Vinderen på danske obligationer blev Nordea Invest Lange Obligationer. Nordeas vinderfond præsterede 6,0 pct. i afkast sidste år. Til sammenligning blev afkastet 4,6 pct. for den typiske fond i kategorien, og Nordeas eget benchmark steg 3,6 pct. Så en ganske solid overperformance – både i forhold til konkurrenter og benchmark. På længere sigt har fonden ligeledes leveret en ganske solid merperformance til investorerne.

Danske balancefonde gør det godt

Den sidste aktivklasse er kategorien balancerede fonde, hvor aktier og obligationer kombineres, og fondene typisk udbydes ved forskellige risikoniveauer – eksempelvis defineret ved aktieandelen. Danske balancerede fonde gør sig generelt godt i europæisk sammenhæng, og mange har enten fire eller fem Morningstar-stjerner.

Årets vinder, Nordea Invest Basis 4, er da også ratet med fem Morningstar-stjerner og dermed blandt de ti pct. bedste i sin kategori. Fonden er den mest risiko­fyldte af i alt fire såkaldte basisfonde fra Nordea Invest, som forvaltes af Nordeas Multi Assets team. Vinderfonden har præsteret afkast, som er betydeligt bedre end den typiske fond i dens kategori, hvilket er medvirkende til både kåringen i år og de maksimale fem Morningstar-stjerner.

Som bedste obligationshus vinder Nordea Invest for syvende gang. Blot med undtagelse af et enkelt år har Nordea været bedst til obligationer siden 2010. Det var kun i 2014, at Sydinvest formåede at bryde stimen. Igen i år er det stærke resultater inden for danske obligationer, high yield og emerging markets.

For niende gang i træk – af ti mulige forsøg – kan landets største investeringsforening, Danske Invest, kalde sig bedste investeringsforening til aktier. Der er mange fonde bag kåringen af Danske Invest, bl.a. flere globale, visse euro­pæiske strategier og danske aktiefonde bidrager positivt, men også niche­prægede strategier som bl.a. Latin­amerika, teknologi, biotek og Øst­europa gør det godt og bidrager ligeledes til kåringen.

Sidste fondshus-award er bedste kombinerede aktie- og obligations­palet. Det er en nyere award, der blev uddelt for første gang sidste år, og hvor Danske Invest lagde fra land med at vinde. Danske Invest vinder igen i år og udover aktiefondene er det stærke high yield-præstationer samt højrentelande og globale obligationsfonde, der er med til at sikre Danske Invest årets kombinerede aktie- og obligationspris.

Nikolaj Holdt Mikkelsen, CFA, CIPM, chefanalytiker i Morningstar