Åbenhed kan sænke prisen på statsselskaber

Private investorer ser fortrolighed som en dyd og frygter, at for meget åbenhed om bud på statens selskaber kan sænke prisen på varen.

Finansudvalget får under fortrolighed fremlagt såvel det vindende som de eventuelle tabende bud på aktier i DONG, men når denne information frem til offentligheden, kan det være skadeligt fremadrettet, hvis staten beslutter sig for at afhænde flere af sine selskaber som f.eks. Danske Spil, TV 2 eller PostNord. Fold sammen
Læs mere
Foto: Erik Refner

Efter finansminister Claus Hjort Frederiksens beslutning om at fremlægge alle bud på aktierne i DONG Energy for Folketingets Finansudvalg stiller investorer spørgsmålet, om den øgede åbenhed kan koste på prisen for andre af statens selskaber.

Finansudvalget får under fortrolighed fremlagt såvel det vindende som de eventuelle tabende bud på aktier i DONG, men når denne information frem til offentligheden, kan det være skadeligt fremadrettet, hvis staten beslutter sig for at afhænde flere af sine selskaber som f.eks. Danske Spil, TV 2 eller PostNord.

»Hvis også ikke-gennemførte transaktioner eller tabte budvilkår offentliggøres, vil det påvirke statens handelsvilkår negativt. En pensionskasse vil f.eks. overveje en ekstra gang at komme med et bud, hvis der er risiko for, at det efterfølgende bliver offentligt, at det bud var betydeligt højere end alle andre afgivne bud,« siger Henrik Olejasz Larsen, der er investeringsdirektør i Sampension.

Tidligere minister hos de Konservative og nuværende politisk kommentator Hans Engell mener, at videregivelsen til Finansudvalget ikke er lig med offentliggørelse i den betændte DONG-sag, men mulig- heden er der, understreger han:

»Hvis det viser sig, at der har ligget et bedre bud fra danske investorer, så bryder helvede løs, og så vil det hele komme frem,« siger Hans Engell.

Hos den danske brancheforening for venture- og kapitalfonde DVCA deler man synet på, at for stor åbenhed kan forringe statens chancer for at få interesserede købere.

»Hvis staten ønsker den optimale pris og generelt ønsker bydere, skal der være en fortrolighed. Det er klart, at uden den bliver statens betingelser for at sælge ringere. Det gør ultimativt, at prisen kan risikere at blive lavere, fordi der er færre bydere,« siger direktør i DVCA Jannick Nytoft.

Pensionskæmpen PFA gentog onsdag sit budskab om, at man gerne vil lade Finansudvalget se buddene på DONG Energy efter i kortene, men at man ikke føler, at generel offentlighed vil være hensigtsmæssig. Denne tankegang vil de store udenlandske investorer formentlig dele, vurderer kapitalfondsekspert Robert Spliid.

»Investorer holder sig aldrig væk fra gode investeringer, men det kan godt gå hen at føre med sig, at de vil have en eller anden form for kompensation for at spille med helt åbne kort,« siger han.