72-årig mand dømt for markedsmanipulation: Får fængselsstraf og bøde

På baggrund af en række mistænkelige aktiehandler er en mand blevet idømt fem måneders fængsel og en bøde på 50.000 kroner.

Bagmandspolitiet har efterforsket en sag om markedsmanipulation på baggrund af en politianmeldelse fra Finanstilsynet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Carl Redhead/Ritzau Scanpix

En sag om markedsmanipulation får nu konsekvenser for en 72-årig mand.

Han er onsdag blevet idømt fem måneders fængsel og en bøde på 50.000 kroner ved retten i Svendborg, oplyser anklagemyndigheden i en pressemeddelelse.

Sagen handler om, at den dømte i over 100 tilfælde over en treårig periode solgte en mængde aktier i bunden af et handelsspænd, der blev efterfulgt af et køb af en mindre mængde aktier i toppen af handelsspændet, hvilket resulterede i, at kursen steg.

Dette fandt Nasdaq Copenhagen og hans bank mistænkeligt, og derfor underrettede de Finanstilsynet. Tilsynet valgte efterfølgende at politianmelde den 72-årige mand.

Det er statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK), populært kaldet Bagmandspolitiet, der har efterforsket sagen.

Den 72-årige mand havde ifølge SØIK »betydelig erfaring« med at handle med værdipapirer og havde en større formue, også i flere tilfælde handlet med sig selv som modpart over børsen.

Selvom der ikke kunne påvises en direkte gevinst, var retten i Svendborg enig med anklagemyndigheden i, at adskillige salg af aktier efterfulgt af køb af små mængder aktier var ulovlig markedsmanipulation. Derfor idømte retten manden fem måneders fængsel, hvoraf to skal afsones nu, og resten er betinget.

»Det er strafbart at handle med værdipapirer på en måde, hvor man forsøger at påvirke kursen eller at få det til at se ud som om, der er mere interesse for en aktie, end der reelt er. Også selv om man ikke får en direkte gevinst ud af det. Markedet bliver overvåget og ulovlig adfærd bliver opdaget. Sagerne efterforskes grundigt og dagens dom viser med al tydelighed, at der bliver slået hårdt ned, når man forsøger at vildlede markedet,« siger Natalie Pressler, der er anklager hos SØIK, i pressemeddelelsen.

Den dømte har nu 14 dage til at anke dommen.