4/1: Høj adgangspris for private til kapitalfondene

Aktierne i det nye børsnoterede selskab, Speas, der vil investere i nordiske kapitalfonde, kommer til at koste 10.000. kr. stykket.

Når Speas, Scandinavian Private Equity AS, i løbet af januar vil søge om notering på OMX-børsen, så er det ikke en aktie, der henvender sig til småsparere.

Stykstørrelsen er sat til 10.000 kr. netop for at gøre det klart, at Speas ikke er for de helt små investorer, men for de indsigtsfulde, tålmodige og forholdsvis velstillede private investorer.

"Det er hovedsageligt private investorer vi henvender os til for ikke at sige udelukkende. Det er hr. og fru Jensen, der hare en pensionsordning af en vis størrelse i en bank. Hele formålet er netop at gøre det muligt for private investorer at investere i private equity, som ellers har været forbeholdt institutionelle investorer og rige privatpersoner," siger den tidligere Codan-boss Jens Erik Christense, der bliver bestyrelsesformand i Speas.

Han understreger, at der naturligvis er et element af risiko ved at investere i en kapitalfond, via en fund-of-fund som Speas.

"Her er der en vis tidshorisont forbundet med investeringen, det er der per natur i private equity-selskaber. Så vi satser på de private investorer, som har en vis indsigt i investeringsmarkedet," siger Jens Erik Christensen.

Aktien vil blive markedsført og solgt via de fem banker, Amagerbanken, Jyske Bank, Sydbank, Nykredit og Spar Nord, der står bag børsnoteringen og oprettelsen af Speas. Speas er en såkaldt fund-of-fund, der planlægger at rejse 1 mia. kr. på børsen, som skal investeres i cirka 10 førende nordiske kapitalfonde. Kapitalfondene går så ud og opkøber virksomheder, restrukturerer eller skruer op for væksttempoet, for derefter at sælge virksomheden videre igen efter 3-7 år.

Typisk er virksomheden, qua kapitalfondens ejerskab og industrielle og finansielle tiltag, steget i værdi i ejerskabsperioden, og derfor kan virksomheden typisk sælges til en væsentlig højere pris end den blev købt til. Det overskud kommer investorerne i kapitalfonden til gode.