4 SVAR: Derfor taber du på investeringer med lav risiko

Fire spørgsmål om og svar på, hvorfor investeringer med lav risiko risikerer at give tab fremadrettet.

Foto: Andrew Burton
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

§ Hvorfor har det været en god idé at investere i korte obligationer?

Korte obligationer har især siden finanskrisen været en god investering for investorer, der ønsker en lav risiko. Uro i verden har fået investorerne til at kvitte de risikofyldte aktier og i stedet investere i sikre obligationer. Den store efterspørgsel har presset kursen op. Det har ganske vist givet en rekordlav rente, men kursstigningerne har samlet set sikret pæne årlige afkast siden 2009.

§ Hvorfor ser det ud til fremadrettet at blive en dårlig forretning?

De stigende kurser har sendt renten så langt ned, som den kan komme uden at blive negativ. Da renten næppe vil falde meget mere, er det samtidig begrænset, hvor meget kurserne vil stige fremadrettet. Derfor er det fremover svært at skaffe et afkast, der er højere end den halve procent, som en investeringsforening med obligationer typisk koster i administration. Dertil kommer i øvrigt prisen på et værdipapirdepot.

§ Hvad gør investeringsforeningerne for at imødekomme problemstillingen?

Foreningerne tager flere kneb i brug for at skabe et højere afkast. Nogle fonde bruger såkaldt gearing, hvilket vil sige, at de låner op til en halv gang mere end kundernes investering til nul i rente. Det investeres sammen med kundernes penge til eksempelvis 0,2 procent og giver dermed en lille gevinst.

Andre fonde blander obligationer med længere løbetid og højere rente ind i fonden. Det kan lade sig gøre, hvis obligationerne forventes at blive konverteret inden for en kortere periode. Så tælles de med som korte obligationer.

Der er også enkelte fonde, som køber virksomhedsobligationer for at få en højere rente. Men alle tre metoder forøger risikoen ved fonden.

§ Hvad er alternativerne for mig som forsigtig investor?

Det mest oplagte alternativ er et indlån med binding i en bank. Der er ingen omkostninger, og renten er sikret. Til gengæld er pengene låst i en aftalt periode, hvor investeringsforeningsbeviserne kan sælges med dags varsel, så pengene hurtigere kan være til rådighed.