26-årig stjernekok får Lars Seier ind som ny hovedaktionær

Her er de vigtigste ting, du skal vide, før du starter din dag. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være helt opdateret.

»Jeg har længe haft lyst til at være med i en restaurant, hvor man gør tingene på en ny og anderledes måde. Alchemist og Rasmus Munk passer helt perfekt ind i det billede,« siger Lars Seier om sin nye investering. Fold sammen
Læs mere
Foto: NIELS AHLMANN OLESEN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen og velkommen til ugens sidste nyhedsoverblik,

I dag får du nyt om Nykredits børsbehov, og så får du at vide, hvor mange udlændinge der faktisk arbejder på dansk jord.

Men først suser vi til en historie i Børsen om den unge chefkok Rasmus Munk, der har ambitioner om at nå verdenstoppen.

1
Lars Seier køber sig ind i nyt gastronomisk eventyr

Efter et måltid på restauranten Alchemist i København var rigmand og Saxo Bank-medstifter Lars Seier solgt. Seier tog fat i den blot 26-årige Rasmus Munk, der både er stedets ejer og chefkok, og tilbød ham, at hvis han nogensinde skulle få brug for en partner, måtte han sige til.

Den unge stjernekok kendte Lars Seier fra hans investering i michelinrestauranten Geranium, og parterne tog sig en snak. Mødet gik tilsyneladende helt fint, for Lars Seier har nu haft tegnebogen fremme og købt sig ind i restauranten Alchemist.

»Jeg har længe haft lyst til at være med i en restaurant, hvor man gør tingene på en ny og anderledes måde. Alchemist og Rasmus Munk passer helt perfekt ind i det billede,« siger den nye hovedaktionær Lars Seier til Børsen (kræver abonnement).

Rasmus Munk har tidligere været køkkenchef på Restaurant Tree i Vejle. Sidste år kom han for alvor i søgelyset, da han fik prisen for årets gennembrud i Den danske Spiseguide.

»Min ambition er helt klart at skabe en af verdens bedste restauranter, men selvfølgelig vil det tage tid at komme derop. Vi håber dog allerede at få en Michelin-stjerne næste år,« siger Rasmus Munk.

Lars Seier solgte tidligere på året sin andel af Saxo Bank til kinesiske Geely Group. Dengang inkasserede han omkring 2,5 mia. kr., hvoraf nogle af pengene er brugt på at investere i mindre virksomheder. Det er dog kun ét ud af 12 selskaber i Seiers nye portefølje, der har givet overskud, viser en nylig opgørelse fra Berlingske. Læs den artikel her (kræver abonnement).

Få breaking news og det bedste overblik fra Business.dk morgen og eftermiddag.

- eller modtag hver uge et prioriteret overblik over investorstof, privatøkonomi, ejendomme, digtal, karriere, media og vækst.

Se alle nyhedsbreve

2
Nykredits rekordtal torpederer forsvar for børsnotering

Da Nykredit sidste år meddelte, at man ville gå på børsen, var det især med begrundelsen om, at man havde brug for at polstre sig yderligere i forberedelse til de kommende, skærpede internationalt fastsatte ­kapitalkrav fra Basel-komiteen.

Den forklaring holder dog ikke længere vand ifølge Lars Krull, der er bankekspert og seniorrådgiver ved Aalborg Universitet.

»Forklaringen med Basel IV og kapitalkrav holder ikke. Fortsætter Nykredit med dets nuværende indtjeningsniveau, så har selskabet tjent de nødvendige penge, når vi når frem til 2019,« siger han.

Torsdag landede Nykredit sit bedste halvårsresultat nogensinde. I årets første seks måneder tjente Nykredit 5,4 mia. kr. Det er næsten lige så meget, som hele sidste år. Topchef Michael Rasmussen fastholder, at en børsnotering er nødvendig.

Læs mere i Berlingske Business (kræver abonnement).

Business anbefaler

3
Flere end 200.000 udlændinge arbejder nu i Danmark

For første gang nogensinde er antallet af udenlandske lønmodtagere herhjemme steget til over 200.000 målt i fuldtidsbeskæftigede. Det viser nye tal fra DI på baggrund af Jobindsats.dk, skriver Finans.dk.

Siden 2013 har de danske arbejdspladser fået 34 pct. flere udlændinge, som i dag udgør ni pct. af det samlede arbejdsmarked.

»Det er så mange, at de er blevet uundværlige for danske virksomheder,« siger arbejdsmarkedsforsker Henning Jørgensen fra Aalborg Universitet.

Socialdemokratiets beskæftigelsesordfører, Leif Lahn Jensen, mener omvendt, »det er tudetosset at råbe efter udenlandsk arbejdskraft«, når mange danskere i forvejen mangler et job.

Det sker i dag

  • Konkurrencerådet offentliggør en analyse af konkurrencen på realkreditmarkedet kl. 09.00.
  • Coloplast holder kapitalmarkedsdag i London.

Det skal investorerne holde øje med

Nordeas seniorstrateg, Morten Hessner, vurderer, at markedet er ved at finde sit ståsted igen efter de seneste ugers spændinger mellem USA og Nordkorea:

  • Nu skal fokus atter rettes mod de fundamentale forhold som økonomisk vækst og indtjening i virksomhederne, hvor udsigterne efter vores vurdering fortsat er meget gunstige. Samtidig vil markederne også bruge dagen på at fordøje referater fra den amerikanske- og europæiske centralbank, som begge afspejlede, at inflationen fortsat er lavere, end centralbankerne bryder sig om.
  • Det bliver en relativ rolig dag på nøgletalsfronten i dag. Der er kun én væsentlig offentliggørelse fra USA i form af Michigan forbrugertillidsmålingen for august, og her forventer markedet en stort set uændret måling sammenlignet med juli. Den amerikanske forbruger har vist stor styrke tidligere på ugen, hvor detailsalget for juli steg med hele 0,6 pct. og med fortsat høj jobskabelse i økonomien, er der efter vores opfattelse gode argumenter til investorerne for at forvente yderligere fremgang i det private forbrug.

Det sker på markederne

For anden gang på de blot tre dage dykkede de amerikanske aktier torsdag. Nasdaq-indekset faldt med hele 1,9 pct. Her til morgen er stemningen også negativ på de asiatiske aktiemarkeder.

  • Nikkei 225: -0,9 pct.
  • Sydkoreas Kospi: 0,3 pct.
  • China Shanghai Composite: 0,2 pct
  • Amerikanske aktiefutures: -0,2 pct.