2016 er værste handelsstart for C20 i indeksets historie

Knap to uger inde i handelsåret 2016 tegner det nye år sig som den værste start på aktiemarkedet i C20-indeksets 27-årige historie målt på indeksets samlede udvikling fra handelsåret begyndelse og til den 14. januar.

Knap to uger inde i handelsåret 2016 tegner det nye år sig som den værste start på aktiemarkedet i C20-indeksets 27-årige historie målt på indeksets samlede udvikling fra handelsåret begyndelse og til den 14. januar. Fold sammen
Læs mere
Foto: Christian Als
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det viser en gennemgang af data fra Bloomberg, som Ritzau Finans har foretaget.

Samlet set er det danske C20-indeks i 2016 til dags dato faldet 7,3 pct. Sidst eliteindekset faldt i tilsvarende stil var tilbage i 2008, hvor indekset 14 dage inde i handelsåret lå med et samlet fald på 6,3 pct.

Dengang var det den verserende finanskrise, som fik investorerne til at sælge ud, og i løbet af året faldt indekset samlet set 46,2 pct.

Faldende oliepriser og en genoptaget bekymring for en opbremsning i Kinas økonomiske vækst har præget begyndelsen på det igangværende handelsår.

Prisen på en tønde af den europæiske referenceolie, Brent, er siden årets begyndelse dalet 17,5 pct. og koster torsdag middag 30,71 dollar. Ved handelsårets begyndelse 4. januar kostede en tønde Brent-olie 37,22 dollar.

Skuffende kinesiske nøgletal i årets begyndelse sendte ligeledes investorerne på usikker grund og resulterede i betydelige aktiefald på de kinesiske børser, hvilket ledte til, at aktiehandlen to gange i løbet af den første handelsuge blev suspenderet for resten af dagen.

Den 7. januar besluttede Kina at sløjfe reglen om at suspendere aktiehandlen for resten af dagen, når CSI 300-indekset falder 7 pct. eller derover.

Den bedste start år på handelsåret fandt sted i 1997, hvor C20-indekset lagde fra land med en stigning på 6,5 pct. Samlet set endte indekset det år med en stigning på 56,33 pct.