2015 bliver præget af jagten på afkast

Eurozonen bliver beskrevet som en investeringsmæssig nærdødsoplevelse i 2015, af kapitalforvalteren Blackrock. Generelt bliver året præget af massive forskelle verdensdelene imellem og jagten på et ordentligt afkast.

Foto: Christian Liliendahl

Lav vækst og lave renter bliver to af de helt store temaer i år, forudser verdens største kapitalforvalter BlackRock i sin investeringsprognose for 2015.

Generelt er verdensøkonomien ikke færdig med at komme sig over finanskrisen i 2008 og investorerne vil stå på spring efter muligheder, hvor der er kan hentes et positivt afkast.

Et lyspunkt bliver amerikansk økonomi, som forventes at holde fast i det igangværende opsving hele vejen gennem året. Det samme vil den stigende dollarkurs.

Til gengæld vil de gode økonomiske konjunkturer også betyde udfasningen af den pengepolitiske stimuli, som har holdt hånden under økonomien og båret den ind i opsvinget.

Det vil imidlertid ske ganske forsigtigt for at ikke at ødelægge noget, vurderer Blackrocks investeringsinstitut, BII.

Mens USA altså forventes at holde cruise-højden, beskrives Eurozonen i mindre flatterende vendinger:

»Eurozonen er en lavtflyvende maskine, der konstant rammer lufthuller, med lejlighedsvise løft og nærdødoplevelser,« skriver BII.

Det er dog ikke udelukket at Eurozonen kan overraske positivt. Ikke mindst fæstnes, der stor lidt til de finansielle stimuluspakker (QE), som ventes fra den Europæiske Centralbank (ECB) og som havde en fin effekt på den anden side af Atlanten.

»QE's effekt kommer vil ikke spejle den amerikanske oplevelse på grund af andel af aktie- og boligejere i Europa. Men QE kan få en stor betydning for tilliden,« skriver BII, som understreger, at selv et moderat opsving vil have stor stor betydning for risikable, europæiske investeringsaktiver.

Også i Japan håber man, at økonomiske stimuluspakker kan kickstarte økonomien.

Den nationale pensionsfond GPIF har desuden mere end fordoblet sine investeringer i japanske aktiver. Håbet er, at mindre pensionsfunde og private investorer vil følge dens eksempel.

I den brogede investeringskategori emerging markets vil forskellene stå endnu tydeligere frem i det år, som vi netop har taget hul på.

Investorer bør notere sig, at selvom aktierne i disse økonomier generelt er lavt prissat, kræver det en grundig proces at udvælge de gode investeringer til  prisen.

BII går selv ind i 2015 med følgende firepunktsstrategi:

- Japanske og europæiske aktier foretrækkes på grund af den lave værdiansættelse og udsigten til finansielle stimuli af økonomierne. Blandt amerikanske aktier foretrækkes cykliske over defensive.

- Amerikanske obligationer med højt afkast og europæiske bankgæld foretrækkes over statsobligationer.

- Bolig og infrastruktur-gæld foretrækkes, men der kræves kompensation for at investere i de mere illikvide papirer.

- Hvis styrkelsen af den amerikanske dollar flader ud, vil Blackrock spekulere i faldende råvarepriser.