2008 var et rædselsår for landets rigeste

En række af Danmarks rigeste familier og erhvervsfolk må konstatere, at finanskrisen har ramt dem hårdt. Flere af de riges private selskaber oplever store underskud for første gang i mange år, hvilket er med til at æde en del af den private formue.

Foto: Claus Fisker
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De store formuer skrumper. Faldende aktiekurser og det kollapsede ejendomsmarked har nemlig medført, at en lang række af Danmarks hæderkronede erhvervsfolk og familiedynastier nu oplever store tab på linje med resten af det danske erhvervsliv.

Det viser en gennemgang, som Berlingske Business har foretaget af landets rigeste personers private selskaber, hvoraf mange netop har sat deres underskrift på det seneste regnskab for 2008.

Blandt de, der har haft et yderst hårdt år, er Lego-familiens investeringsselskab Kirkbi, Mærsk-familiens selskab Estemco og den fynske milliardær Niels Thorborg. Alle tre tabte næsten en halv milliard før skat sidste år, mens den rige Vejle-familie Bagger-Sørensen, der blandt andet ejer tyggegummiproducenten Gumlink, tabte 250 mio. kr.

Aktiernes styrtdyk
Det er især de styrtdykkende aktiekurser og den faldende indtjening generelt i erhvervslivet, der også har ramt landets rigeste.

"Det er selvfølgelig aldrig sjovt at have underskud i et selskab. Men vi hæfter os ved, at tabet i Estemco er urealiserede tab på aktiemarkedet, som havde det meget svært sidste år. Selskabet har en langsigtet investeringsprofil og har også den fordel, at det ikke er lånt kapital, som investeres. Der er således ikke eksterne långivere, som presser på, og vi har tiltro til, at selskabets på sigt vil få et fornuftigt afkast af den investerede kapital" siger Christian Kledal, der er direktør i Mærsk-familiens private selskab.

Også den nye storinvestor i Parken Sport & Entertainment, Karl Peter Korsgaard Sørensen, har haft et hårdt 2008 med et tab på 20 mio. kr., og det samme er sket for plastproducenten Flemming Grunnet, der ifølge ham selv har underskud for første gang i 50 år.

»Det er jo nærmest ubehageligt pludselig at blive ramt af underskud, det skal jeg da gerne indrømme. Men heldigvis er vi en solid koncern med en høj solvens, så vi kan klare os gennem krisen. Men 2009 ser bestemt heller ikke godt ud, og her regner vi også med at få et tab,« siger Flemming Grunnet, der ejer selskaberne Inter Primo og Genua.

Familien Foss, der står bag analysevirksomheden Foss A/S, har ligesom en lang række af de ellers så velpolstrede danske familier oplevet et markant dyk i indtjeningen sidste år. Og selv om der ikke er røde tal på bundlinjen, så må de alle erkende, at fortjenesten er skrumpet betydeligt i et år, der stod i finanskrisens tegn.

Den fynske milliardær Niels Thorborg har tidligere beskrevet situationen som en finansiel tsunami, der betød, at erhvervsmanden var tvunget til at aflevere investeringsbanken Gudme Raa-schou til det statslige afviklingsselskab, hvilket gav ham et tab på godt en halv milliard i hans selskab 3C Groups.

Lyspunktet Dyne-Larsen
Trods de mange tab og styrtdykkende overskud er der enkelte lyspunkter blandt toppen af dansk erhvervsliv, hvor blandt andet den jyske dynekøbmand Lars Larsen trods et svært 2008 har formået at øge indtjeningen i sit private firma JYSK Holding.

Til gengæld har den jyske ejendomsmatador Peter Halvorsen og hans selskab Essex Invest Holding, som godt nok har skævt regnskabsår, måttet se sin bundlinje skrumpe fra 435 til 163 mio. kr.

Den faldende fortjeneste får dog ikke Peter Halvorsen, der ejer omkring 5.000 boliger, til at ligge søvnløs om natten, for han påpeger, at det fortsat er muligt at tjene penge for en ejendomskoncern på trods af den økonomiske krise.

»Naturligvis skal vi arbejde lidt hårdere, og det ved medarbejderne godt. Men det handler om drift og stabilitet, når man har med ejendomme at gøre, og at sørge for, at man tjener penge på de enkelte lejemål, så man ikke er tvunget til at sælge ejendomme for at redde sin fortjeneste, for så får man problemer,« siger han.

Konkurser
Halvorsens optimisme kan dog ikke dække over finanskrisens tydelige spor i en række af de velhavende erhvervsfolks regnskaber, og helt galt er det gået for folk som Peter Forchhammer, Erik Damgaard, Steen Gude og Steen Bryde, der tidligere enten har haft eller har nærmet sig milliardærstatus.

Peter Forchhammers investeringsselskab Synerco gik allerede konkurs i efteråret efterfulgt af finansmanden Steen Bryde, der blev erklæret personlig konkurs i Skifteretten i november, efter at hans hårdt belånte ejendomsselskab Bristen Gruppen var krakeleret.

Så slemt er det trods alt ikke gået for den tidligere milliardær Erik Damgaard og hans private selskab Erik Damgaard Porteføljeinvest, der er på trapperne med et regnskab for 2008. Men de faldende aktiekurser har gjort ondt på den tidligere Navision-stifter, der blandt andet har tabt millioner på sine værdipapirer i finanshuset Capinordic og det kriseramte vindmølleselskab Greentech.

Se billedserie:
Det tjente de rigeste