10. største fald i C20-indeksets historie

Makrobekymringer og bankuro gav kurssmæk. Aktierne i C20-indekset faldt med mere end 5,4 procent onsdag. Især Vestas og Nordea trækker indekset ned. Alle aktierne i indekset endte i rødt.

Foto: Scanpix
Morgenstundens moderat positive stemning blev vendt til tab og den sure stemning fik ekstra gødning af en stor nedjustering fra Deutsche Bank. Ved eftermiddagstid blev bekymringerne øget, efter serveringen af en rystende svag amerikansk detailsalgsopgørelse for december. De tre store europæiske indeks dykkede 5-6 pct., mens det danske C20-indeks 5,4 pct. til 252,17.

Største C20-fald skal findes hos vindmølleproducenten Vestas og den svensk/danske storbank Nordea.

"Faldene er bredt funderet og dagens amerikanske detailsalgstal kommer, efter at vi i 2009 har fået en stribe ringe nøgletal lige fra arbejdsløshed til tillidstal. De europæiske finansaktier er hårdt ramt blandt andet grundet meldingen fra Deutsche Bank," sagde chefrådgiver Claus Paaske Larsen fra Nordea til RB-Børsen.

Store tab i fjerde kvartal hos Deutsche Bank sendte det europæiske banksektorindeks kraftigt ned, og sektorbekymringerne blev understøttet af spekulationer fra Morgan Stanley om øget kapitalbehov hos britiske HSBC. Nordea endte 10,6 pct. lavere i kurs 33,9, mens Danske Bank slap med et fald på 2,8 pct. til kurs 61,8.

Vestas holdt sig i positivt terræn helt frem til eftermiddagstid, men en kraftig deroute i den sene handel var årsag til, at vindmølleproducenten endte 11,2 pct. lavere i kurs 292,5. Alle C20-medlemmer endte med kursfald.

DSV faldt 9,2 pct. til kurs 54,5. Transport- og logistikkoncernen har købt sig til en stor aktiepost i rederiet DFDS ved en aftale med JL-Fonden. DSV bliver medejer af JL's aktiepost på 56 pct. af aktierne i rederiet. Det nystiftede Vesterhavet-DSV Holding vil være ejet af JL-Fonden med 55 pct. og af DSV med 45 pct. Prisen er 5,5 DSV aktier pr. DFDS aktie, og med betalingen via aktier får DSV også en ny storaktionær. Storaktionærerne i DFDS vil understøtte DFDS' muligheder for at deltage i den fortsatte branchekonsolidering. DFDS steg 8,1 pct. til kurs 416.

SAS lukkede med et kurstab på 4,8 pct. til kurs 31,7 trods gode nyheder fra flere kanter. Nye opkøbsspekulationer florerede, efter at flere aviser herunder Wall Street Journal onsdag skrev, at Air France KLM er interesseret i at fusionere med SAS. Onsdag eftermiddag indgik SAS overenskomster med flere fagforeninger, og det kan give besparelser på 1,5 mia. skr.

"Der skal veksler til at få en bedre rentabilitet, og den udfordring har de stadigvæk, men det her er selvfølgelig et stort skridt på vejen," sagde analytiker Karsten Sloth fra Jyske Bank til RB-Børsen.

Analytikeren understregede, at selskabet stadig mangler at finde 2,5 mia. skr. for at nå målet om besparelser på 4 mia. skr.

Carlsberg endte 5,2 pct. lavere i kurs 183,5. Omsætningen i Hanoi-Beer-Alcohol-Beverages Corp. - Habeco, som Carlsberg efter opkøb i marts sidste år ejer 16 pct. af - steg i 2008 med 28 pct. til 5300 mia. dong, mens resultatet før skat faldt til 578,7 mia. dong (185 mio. kr.) fra 595 mia. dong.

Danisco lukkede 1,4 pct. lavere i kurs 207. Det californisk baserede selskab Verdezyne har indgået en aftale med Daniscos Genencor om brug af Verdezynes vifte af teknologier til generering af nye enzymer.

RB-Børsen