10 råd til bedre opsparing

Følg disse simple spilleregler og gør sparegrisen glad.

Det er ikke ligegyldigt, hvordan du placerer sparepengene, hvis de skal yngle mest muligt. Fold sammen
Læs mere
Foto: Foto: Colourbox

"Læg ikke alle æg i samme kurv." Sådan lyder et urgammel råd, og især når det gælder langsigtet opsparing er det uhyre vigtigt at tænke som de professionelle og sprede sine penge over mange ting.
Men der er også nogle andre forholdsvis simple regler, som skal overholdes, når man gemmer sparepenge til fremtiden.
Det er:
1. Tænk allerførst over, hvornår du skal bruge din opsparing. Er der tale om langsigtet eller meget kortsigtet opsparing? Det er afgørende for, hvordan ens sparepenge skal fordeles på aktier og obligationer.

2. Er opsparingen langsigtet, gælder det om at gøre pengedepotet tungt læsset med aktier. Vælger man investeringsforeninger med aktier, skal der nogle store, brede fonde med globale aktier i bunden og mere specialiserede aktiefonde i toppen som et lille krydderi. Er opsparingen kortsigtet, er det obligationer med kort løbetid, man skal interessere sig for.

3. Pas meget på med omkostninger i investeringsforeninger, der let kan løbe op i mange procent. Vælg derfor indeksfonde i stedet for aktivt forvaltede afdelinger. Der er ikke nogen, som kan garantere, at de fremover vil give et bedre afkast, end markedet generelt leverer.

4. En nogenlunde god og konservativ portefølje vil typisk bestå af 60 procent obligationer og 40 procent aktier. Er der tale om meget langsigtet opsparing kan aktieandelen godt skrues op til 60 procent. Nogle siger, at ens andel af aktier skal udgøre 100 minus ens alder, men det er for lidt mere risikovillige personer.

5. Sæt ikke penge i meget indviklede spareprodukter, du ikke forstår til bunds. Jo mere kompliceret et spareprodukt er, jo flere omkostninger indeholder det typisk også, og det æder en del af dit afkast.

6. Tænk på, at renters-rente-effekten er meget stor på lang sigt, og af sig selv skaber nogle meget store afkast. Det gælder derfor om at få geninvesteret alle former for udbytter og renteindtægter - hurtigst muligt.

7. Sørg for at handle værdipapirer over nettet hos en mægler, der har lave kurtagesatser, og som ikke tager en masse gebyrer for ændringer i depoter, kontoudskifter med videre.

8. Når du først har lagt en strategi og bygget en portefølje op, så hold fast i den. Det er umuligt at købe på bunden og sælge på toppen, så det gælder om at tænke langsigtet og se bort fra de kortsigtede op- og nedture, der vil komme undervejs. Det er også dyrt at handle, så man skal afstå fra fristelsen til at købe og sælge i et væk, alt efter hvad der kommer af køb- og salgsråd.

9. Aktieinvesteringer skal spredes over flere kontinenter, og Østeuropa og Østen skal være iblandt. Forskellene mellem udsvingene på danske, europæiske og amerikanske aktier er dog mindre end før. Så betydningen af at sprede sig geografisk er mindre end tidligere. Der er også en større risiko ved at investere i udenlandske aktier, eftersom man løber både en aktie- og valutarisiko. Aktier fra Asien, Østeuropa og tilsvarende steder er i det hele taget mere risikable, og bør derfor kun indgå i mindre omfang i en formue.

10. Invester ikke hele formuen på én gang. Er man uheldig at ramme en bakketop, er det surt. Køb hellere løbende op i både obligationer og aktier og vælg gode solide selskaber, der gennem mange år har vist, at de kan tjene masser af penge. Små usikre selskaber er det rene lotteri og bør kun udgøre en meget lille del af ens opsparing.