Advokater: Alt for få bruger mægling

Tusindvis af mennesker venter i op til to år for at få afgjort en civil retssag, der er både økonomisk og psykisk opslidende. I stedet kunne størstedelen af sagerne afgøres ved retsmægling.

Mange flere burde benytte sig af mægling, hvis en konflikt går i hårdknude, mener advokater. Fold sammen
Læs mere
Foto: Modelfoto: Colourbox

Mægling er en form for konfliktløsning, hvorunder en særlig uddannet dommer eller advokat mægler mellem to parter, som eksempelvis er blevet uenige om byggeriet af et hus. Det skriver JydskeVestkysten.

Mindre end fem procent af alle civile sager bliver afgjort ved retsmægling, og det ærgrer de advokater, som er uddannet til at løse konflikterne. For retsmægling er en hurtig løsning. Parterne bliver typisk indkaldt til det første møde inden for en måned.

- Jeg har haft fem sager på et år, men jeg kunne nemt have haft flere, siger advokat Uffe Daus ved Szocska i Kolding. Han understreger, at alt fra familiesager, hvori mor og far er blevet uenige om, hvor barnet skal bo, over nabostridigheder til inkassosager og sager om uenighed mellem en virksomhed og en leverandør egner sig til retsmægling.

- Det handler om, at to parter snakker sig frem til en løsning, som de begge er tilfredse med, siger Uffe Daus.

Advokat Kjeld Klastrup ved Dahl Advokatfirma i Esbjerg understreger, at retsmægling er frivillig, og at parterne altid kan rejse sig og gå.

- Men parterne finder som regel en løsning, hvis de først har sagt ja til at snakke om problemet, siger Kjeld Klastrup, der har haft fire sager.

Han tror lige som sine kolleger, at grunden til, at ordningen ikke bliver brugt mere, er, at hverken almindelige mennesker eller advokaterne kender til den.

- En anden grund kan være, at konflikten allerede er gået i hårdknude, og folk vil have en retssag. Men hvis vi kom tidligere ind i processen, kunne folk spare mange penge og bekymringer, siger advokat Sanne Vahlun, der også er uddannet i konfliktmægling.

Se også Brevkassen, hvor du kan få svar på spørgsmål om arv, skilsmisse, skat, boligkøb, jura, økonomi, pension og meget mere: Dinepenge.dk/brevkassen