60 års rugbrød

Folkevognsrugbrødet, der i disse uger fejrer 60 års fødselsdag, har fjernet sig langt fra udgangspunktet.

VW Transporter i første udgave med splitforrude og det eneste rigtige: Luftkølet hækmotor. Fold sammen
Læs mere

Det er 60 år siden, at Volkswagens Beetle, Boblen, blev til et Rugbrød. VW Type 2, eller VW Transporter, markerede for nylig sin runde fødselsdag ved et arrangement i Hannover, hvor VW-entusiaster fra hele verden deltog.

Det var den hollandske VW-importør Ben Pon, der slog stregerne til Rugbrødet i 1947. Bund og den luftkølede hækmotor var den samme som i Boblen, Adolf Hitlers bil til folket, også kaldet VW Type 1. Rugbrødet var, da det blev sat i serieproduktion i 1949, desuden kendetegnet ved at være et af de første køretøjer, hvor føreren sad direkte over forakslen.

Rugbrødets historie kan deles op i epoker. I 1949-1968 havde T2’eren todelt forrude og blev derfor også kaldt splitbus. Hækmotoren var en 1,2 liters, luftkølet boxer med 25 SAE-heste. I 1968 blev splitforruden erstattet af én stor panoramarude, og bilen blev på engelsk kaldt en »bay window«.

Fra 1980 forsvandt en del af det oprindelige præg, og for vaskeægte Rugbrøds-entusiaster gik det galt i 1984, da bilen fulgte den moderne udvikling og kunne fås med vandkølet motor, og i 1990 afgik den luftkølede hækmotor ved døden, bortset fra nogle oversøiske markeder, hvor bilen blev produceret lokalt.

Transporter T4 fra 1992 var en helt ny type med frontplaceret, vandkølet motor og for hard core-fans ikke længere interessant.

Rugbrødet er i tidens løb blevet udstyret med adskillige kælenavne. Transporteren var i de glade 60’ere en trofast følgesvend for mange af hippierne på grund af dens indlysende fordele – den kunne rumme ganske mange mennesker, masser af campingudstyr, køkkengrej og gør-det-selv værktøj. De »rigtige« erstattede VW-symbolet på fronten med et fredssymbol.

Rugbrødet har spillet flere roller i film og sangtekster. På det store lærred havde en rød T2’er årgang 1964 en betydelig plads i Arlo Guthries film »Alice’s Restaurant« fra 1969, og i nyere tid optrådte Rugbrødet som hippiecontaineren Fillmore i den Pixar-tegnefilmen »Cars« (Biler) fra 2006.

I det australske band »Men at Work«s store hit »Down Under« fra 1982 lyder et par linier: »Traveling in a fried-out Kombi, on a hippie trail, head full of zombie«, og I cowboy-trucker-filmen »Convoy« synger C.W. McCall om »eleven long-haired friends of Jesus in a chartreuse microbus« (chartreuse er en giftigt farvet – oftest gul eller grøn – likør).