Skattesag belaster Thorning

Skattesagen med Helle Thorning-Schmidts mand, Stephen Kinnock, genopliver billedet af Gucci-Helle, skriver Thomas Larsen i sin analyse.

Helle Thorning-Schmidt med sin mand, Stephen Kinnock. Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft

Skaden er sket. Spørgsmålet er alene, hvor stor regningen for reparationen bliver for Helle Thorning-Schmidt, efter at hun ufrivilligt er kommet i centrum i en sag, der handler om, hvor vidt hendes mand Stephen Kinnock bør betale skat i Danmark eller Schweiz.

For S-formanden er sagen dybt ubehagelig, uanset om der rent juridisk er noget at komme efter eller ej. For i mange vælgernes øjne vil omtalen af sagen føje en ny dimension til det gamle billede af Gucci-Helle – det vil sige en politiker, som gerne giver indtryk af at kæmpe for de sårbare og udsatte, men som selv foretrækker luksus og dyre vaner.

Netop dette image af at være en priviligeret kvinde, som går mere op i dyre håndtasker og mode har tidligere skabt modstand og reservation blandt hendes partifæller, som heller ikke har kunnet lide at læse om skirejser til Schweiz, ligesom de for nylig så med dyb skepsis på, at Thorning flyttede sin ældste datter fra en almindelig folkeskole til en anerkendt privatskole på Østerbro.

Når disse sager udvikler sig til problemer for S-formanden, er det, fordi de udløser en giftig debat om, hvor vidt S-formanden siger ét udadtil, men selv gør noget andet indadtil.

Som socialdemokratisk formand opfordrer hun alle danskere til at slå ring om den danske folkeskole, og hun har udtalt sig kritisk om priviligerede forældre, som lader deres børn gå i privatskole – hvorpå hun lader sin datter flytte til privatskole.

Som socialdemokratisk formand kører hun en benhård kampagne mod regeringens ”ufinansierede” skattelettelser til ”de rige”, ligesom hun argumenterer for at indføre en hårdere ”millionærskat”. I denne situation er det dybt problematisk for hende, at flere skatteeksperter mener, at hendes mand bør betale skat af den gage, han oppebærer i den verdenskendte tænketank, World Economic Forum, som har base i Schweiz.

Ifølge Thornings tidligere udtalelser arbejder Stephen Kinnock i organisationen fra mandag til torsdag eller fredag. Han er hjemme på weekender, ligesom han ofte holder ferier i Danmark. Thorning lægger selv vægt på, at når hendes mand opholder sig over 180 dage om året i Schweiz, er han skattepligtig dér. Flere eksperter påpeger imidlertid, at spørgsmålet om, hvor vidt han skal betale skat i Schweiz eller Danmark, afgøres af, hvor han har sine såkaldte livsinteresser. Andre eksperter afviser den udlægning og mener, at Kinnock følger alle regler, da han modtager løn fra en arbejdsgiver i Schweiz, og dermed er tvunget til at betale skat til Schweiz, hvad enten han vil eller ej.

Helle Thorning-Schmidt siger selv, at ægteparret aldrig har bedt om en analyse eller et bindende tilsagn fra SKAT om sagen. Det fortryder hun nok i dag. For S-formanden kunne godt have brug for at vise en erklæring frem – indsat i glas og ramme – som viser, at der ikke er noget at rafle om. Lige nu truer sagen med at genoplive billedet af Gucci-Helle på et tidspunkt, hvor hun har stor succes med at fremmane billedet af en regering, som står for en asocial og amoralsk skattepolitik.