Løkkes vellykkede rokade

Statsministeren viser format ved at lade en konservativ politiker, Connie Hedegaard, få den vigtige post i Bruxelles.

Connie Hedegaard bliver ny EU-kommissær. Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft
Analyse: Statsminister Lars Løkke Rasmussen demonstrerer et stykke overbevisende politisk håndværk med sin udnævnelse af Connie Hedegaard til ny klimakommissær og Lykke Friis som ny klimaminister.

Dermed viser Løkke med al tydelighed, at han har format til at lade en konservativ politiker få den vigtige post i Bruxelles, selv om en del Venstrefolk meget gerne ville have givet posten til en partifælle.

Den skuffelse må Venstrefolkene æde, og formentlig indser de også, at deres formand og regeringschef har truffet det rigtige valg ved at bane vejen for Connie Hedegaard. Fremover bliver hun en international nøglespiller i det videre arbejde med at udforme aftaler, som skal dæmme op for konsekvenserne af de menneskeskabte klimaforandringer.

Dertil kommer, at Connie Hedegaard indirekte bliver en stærk spydspids for Danmark, når det handler om at sikre, at vi fortsat har en tydelig miljøprofil internationalt set. Den slags er med til at brande Danmark positivt, og dansk erhvervsliv kan bruge denne form for profilering, når virksomhederne skal sælge deres teknologier og produkter i udlandet.

Ved at udnævne Connie Hedegaard til posten som klimakommissær har Lars Løkke Rasmussen også bevist, at han har overblik og format til at hæve sig højt op over den daglige, smålige partipolitik. De Konservative bør i den forbindelse notere sig, at Løkke har vist sig som en samlende regeringschef – præcis som Poul Schlüter gjorde det i 1980’erne - og har set bort fra den partiegoisme, som det ellers kunne have været fristende at følge.

Endelig har Løkke vist sig ganske hårdfør i forhandlingerne med kommissionsformanden Barosso. I hele forløbet har han kæmpet intenst for at sikre sig, at der kommer tungt politisk indhold i den nye kommissærpost, så Connie Hedegaard ikke blot bliver rejsende i ”varm luft”, som Jens Rohde så nedladende udtrykte det.

Det interessante er, at Lars Løkke Rasmussen ikke alene vinder med sin udnævnelse af Connie Hedegaard. Mod alle odds er det rent faktisk lykkedes for statsministeren at bringe en lige så engageret, begavet og dynamisk kvinde ind på ministerholdet.

De færreste havde på forhånd forestillet sig, at Connie Hedegaard kunne erstattes, og det bliver også svært. Men Lykke Friis – prorektor for Københavns Universitet og gennem en årrække især kendt som en vidende EU-ekspert – har mange af de samme kvaliteter som Hedegaard.

Om hun klarer overgangen til den hårde politiske verden, er det endnu for tidligt at spå om. Men med sin intelligens, sit engagement, sine internationale kontakter og sin dybe viden om EU står hun  med gode muligheder for at løfte en del af arven efter Connie Hedegaard.
Dermed kommer regeringen ikke kun til at tage afsked med en af sine mest populære ministre. Det er i samme moment lykkedes for Løkke at få en ny interessant minister ind på holdet, en minister, som har potentiale til at blive en ny stærk og populær ambassadør for regeringen. Det er ganske godt gået.

Formår Lars Løkke Rasmussen – i nært samspil med vicestatsminister Lene Espersen – at gennemføre en gennemtænkt rokade efter årsskiftet, så har makkerparret en reel chance for at revitalisere regeringen og sikre et bedre udgangspunkt for den næste afgørende duel om regeringsmagten.

Men det står også klart, at næste rokade bliver langt mere kompliceret at gennemføre, og at risikoen for fejl er langt større. Dertil kommer, at rokaden skal flugte med et præcis fokus på de mærkesager og temaer, som regeringen vil forfølge frem til næste valg. Her venter den afgørende eksamen for både Løkke og Espersen.