Løkke vil ikke være vikar

Statsministeren vil ikke nøjes med at være en nederlagsramt overgangsfigur. Nu tager han kampen op.

Thomas Larsen Fold sammen
Læs mere
Foto: Jan Jørgensen
Med sin nye omfattende spareplan gør Lars Løkke Rasmussen det klart, at han har tænkt sig at gå langt og tage håndfaste metoder i brug i bestræbelsen på at rette op på de alvorlige budgetunderskud og genskabe balancen i dansk økonomi.

Statsministeren synes fast besluttet på at sætte punktum for en periode, hvor Danmark reelt levede over evne, og samtidig er han klar til at gå hårdt til værks for at styrke nationens økonomiske position og kreditværdighed i en tid, hvor store budgetunderskud i de europæiske økonomier skaber voldsom turbulens internationalt og – blandt de mest bekymrede økonomer – skaber frygt for en ny blodig finanskrise.

Live: Regeringens spareplan

Lars Løkke Rasmussen har skridt for skridt bygget op til præsentationen af sin nye spareplan. I flere interviews har han talt om, at de økonomiske betingelser er fundamentalt ændret for Danmark i kølvandet på finanskrisen. Fremover skal vi være dygtigere til at trimme vores velfærdssamfund, holde udgifterne under stram kontrol og samtidig evne at øge vores konkurrencekraft for at kunne klare os mod verdens nye økonomiske magter som f.eks. Kina, Indien og Brasilien.

Med offentliggørelsen tidligere på foråret af de økonomiske regnestykker, som viste, hvad Danmark skal spare for at overholde EU’s krav om, at et lands gæld ikke må overstige 3 procent af BNP – det såkaldte konvergenskrav - gik han et stykke videre og præsenterede offentligheden for et sparemål på 24 milliarder kroner.

Din mening: Hvad mener du om regeringens spareplan?

Med dagens præsentation af, hvordan pengene skal findes, går han videre og lægger op til et intensivt forhandlingsforløb, som skal resultere i, at sparekravene bliver effektueret.


At der er tale om en risikabel øvelse, behøver man ikke at være en politisk Einstein for at gennemskue. I forvejen har regeringen været under hård beskydning fra oppositionen, som anklager regeringen for at have brugt for mange penge på skattelettelser til de rige og udført en veritabel ”massakre” på velfærden især i landets kommuner. Fra nu af vil oppositionen også kritisere regeringen for at ramme samfundets sårbare og svage med sin spareplan.

Alt dette ved Løkke, men har altså valgt at tage konfrontationen med oppositionen direkte. Han satser hele butikken på at fortælle danskerne, at budgetunderskuddene skal rettes op, og at det skal gå hurtigt for ikke at skabe yderligere tvivl om robustheden i dansk økonomi i en tid, hvor der hersker så stor international usikkerhed.

Set med statsministerens øjne får danskerne et klart valg: De kan vælge at tro, at makkerparret Helle Thorning-Schmidt og Villy Søvndal kan løse landets problemer med deres 12-minutter-ekstra-om-dagen-plan, som Finansministeriets budgetbisser forleden flåede fra hinanden, eller de kan vælge at tro på regeringens genopretningsplan, som nu bliver langt mere konkret og håndgribelig.

Som sagt: Populær bliver spareplanen næppe, men Løkke viser nu danskerne, hvad regeringen vil. Han har en strategi, og han vil kæmpe mod Thorning & Søvndal på en kampplads, hvor det afgørende tema er økonomisk ansvarlighed.

Fra i lange perioder at have været en tøvende og usikker regeringschef – som arvede en syndflod at ubehagelige og efterladte problemer fra forgængeren Anders Fogh Rasmussen – har Lars Løkke Rasmussen nu sat sig for bordenden i Statsministeriet og udstukket en retning.

Om han ender med at sidde dér efter næste valg, er usikkert, for opgøret om magten bliver tæt. Men ved at spille offensivt ud og præsentere befolkningen for en vej, som kan bringe Danmark på længere afstand af krisen og gøre dansk økonomi mere robust ovenpå den ødelæggende finanskrise, har Løkke truffet et valg, som vil sætte Thorning & Søvndal under pres. Fremover vil de to oppositionsledere få endnu sværere ved at forklare de løse ender i deres egen økonomiske plan.

Manden, som hånligt blev kaldt for ”vikaren”, da han trådte til, har helt åbenbart ikke tænkt sig at spille rollen som en nederlagsramt overgangsfigur i Statsministeriet til ende. Men har valgt at tage kampen op.

tla@berlingske.dk