Sådan bliver mobilåret 2011

Vi har kigget i krystalkuglen og tror, at 2011 bliver et spændende år.

Vi giver i det nedenstående vores bud på, hvad der kommer til at ske i år 2011, hvad angår teknologi, aktører og tjenester. Fold sammen
Læs mere

2010 var året, hvor smart phones overtog markedet. Intet tyder på, at denne trend er på deroute. I løbet af 2011 vil de normale mobiltelefoner fortsætte med at tabe markedsandele til smart phones. Men standardmobilerne har et godt fodfæste og kommer på ingen måde til at forsvinde.

En anden trend, som vi allerede har set konturerne af, er tavlecomputerne. Vi tror, salget af sådanne tablets for alvor vil tage fat i 2011, men at der vil gå endnu et par år, før tavlecomputerne er "allemandseje". Antageligvis vil vi også se flere tavlecomputere i bærbar-design på samme måde, som vi har set smart phones med qwerty-tastatur. Tavlecomputerne vil hovedsageligt få skærme på en størrelse på mellem 7 og 10 tommer.

Teknologi

Vi forventer ingen teknologisk revolution i 2011. Enkelte større byer vil få huritgere mobilt Internet, men overgangen til 4G vil næppe for alvor slå ind, før Telenor ruller sit LTE-net ud i 2012.

Vi tror heller ikke, at 2011 bliver året, hvor vi får Mini-TV i mobiltelefoner. Sådanne produkter findes i Asien, men prøvesendingerne med Mini-TV i fx Oslo har endnu ikke skabt stor efterspørgsel efter denne teknologi.

Læs også: De 10 vigtigste teknolgier i 2011
Læs også: Over 100 tavle-PCer på messe

Vi har i flere år ventet på ny batteriteknologi, som kan holde liv i de stadig mere og mere strømkrævende mobiltelefonerne på markedet. Hydrogen-batterierne skulle være kommet i 2010, men det gjorde de ikke. Vi tror heller ikke, at du får se sådanne brændselsceller at se i kommercielle produkter i 2011.

Vi tror stærkt på, at der begynder at ske noget på NFC-fronten i år. NFC er en forkortelse for “Near Field Communication”, som i praksis betyder, at telefonen kan fungere som dit personlige elektroniske ID-kort (RFID), til hvilket der kan tilknyttes tjenester. Du identificerer dig ved at placere mobilen tæt op mod en sensor, som læser informationen og handler derefter. Systemet virker begge veje, så telefonen også vil kunne læse NFC-mærker og udføre handlinger. Et eksempel er biografplakater, hvor du ved at holde mobilen mod et mærke på plakaten kan se filmens trailer på din mobil.

Et tilsvarende fænomen findes allerede, hvor man kan scanne et symbol på enkelte filmplakater eller visitkort med mobilens kamera, men tjenesten er endnu brugt i mindre omfang.

Google-mobilen Nexus S, som produceres af Samsung, vil få indbygget NFC-chip. Det samme har Nokia E7, og det lyder også, at den næste iPhone-generation udstyres med NFC-chip.

Læs også: Samsung Nexus S: Android i ekspresfart

Når det kommer til 3D-teknologi, så er der allerede udviklet mobiltelefoner med 3D-skærmer. Men vi tvivler på, at de allerede kommer i salg i 2011. Så er det mere sandsynligt, at vi både kommer til at kunne filme og se 3D på nogle af de nye tavlecomputere. Man skal dog aldrig sige aldrig, men vi kan svært forestille os, at mobilkameraerne kommer med 3D-optagelse allerede i år.

Det vi imidlertid er ganske sikre på er, at Bluetooth 3.0 kommer på de fleste smart phones, som lanceres i år.

Aktører

Vi tror ikke, der er nogen af de nuværende aktører på mobilmarkedet, som forsvinder i løbet af 2011. Det betyder, at Sony Ericsson, Nokia, Samsung, HTC og Apple vil fortsætte med at dominere markedet. LG er den producent, som bevæger sig tættest på at blande sig i dette fine selskab. Der er dog intet, som tyder på, at Motorola vil gøre comeback i Norden. Blackberry (RIM) har en vis medgang, men selv om de skulle blive dobbelt så store i 2011, så vil det nok ikke kunne ses i det totale marked. Huawei satser også offensivt, men de produkter, de lancerede i 2010, blev aldrig rigtig nogle bestsellere.

Hvad mobilproducenter angår, så vil vi komme til at se helt nye aktører lancere nicheprodukter, såsom konferencetelefoner, telefoner med stregkodelæsere til businessmarkedet, eller stød- og vandsikre telefoner til håndværkere og friluftsmennesker.

Lumigon T1 er en dansk-norsk kobling. Danske Lumigon, som blandt andet har norske interessepartnere, kommer om kort tid på markedet med sin første model, T1. Det er allerede planlagt opfølgere til denne model, men ting tager tid, og Lumigon risikerer at komme for langt bagud til at kunne følge med. En af årsagerne dertil er, at Lumigon ikke får adgang til lige så gode skærmer som konkurrenterne.

Asus, Dell, HP og Toshiba har alle planer om at tage deres andele af markedet hvad angår tavlecomputere, og derefter er vejen til smart phones meget kort. HP har tidligere forsøgt sig som mobilproducent og har nu opkøbt Palm. Dermed er der lagt op til lancering af en HP-mobil med WebOS. Det er også spændende at se, hvor langt Nokia er vilig til at gå med sit Microsoft-samarbejde. Vi kan imidlertid ikke rigtig forestille os en Nokia-mobil med WP7, med mindre Nokia føler, at en WP7-model er påkrævet for at komme ind på det amerikanske marked. Desuden har Nokia annonceret, at de kommer med avancerede mobiltelefoner og "lignende produkter" baseret på operativsystemet MeeGo.

Når det gælder operativsystemet på smart phones, så tror vi ikke, at OS-krigen bliver afgjort i 2011. Vi tror hellere, at kampen skærpes, og at vi på sigt ender med en løsning for cross platform-applikationer, hvor OS bliver underordnet.

Tjenester

Musiktjenesterne WiMP og Spotify er allerede tilgængelige på flere smart phones, og i løbet af 2011 vil de antageligvis have applikationer klar til alle smart phones og tavlecomputere. Vi forventer, at der i løbet af 2011 dukker lignende tjenester op til filmleje og video-streaming, ligesom vi har fået det på PC. Indtil videre har både filmbranchen og mobiloperatørerne sat en stopper for denne udvikling, men med bedre kapacitet over mobilnettene vil vi forhåbentlig også få adgang til større datapakker end det, som operatørene tilbyder i dag.

Aviser på tavlecomputere er en anden type tjeneste, som vi garanteret vil se mere til. Vi tror imidlertid ikke, at aviserne vil lykkes med at tage betaling for indhold på tavlecomputere, så længe de ikke formår at skabe et mere unikt indhold. Vi spår, at alle medieforetagender vil forsøge sig, og næsten alle med tavlecomputere vil afprøve tjenesten, men vi tror, at kun få vil blive faste betalere.

Tjenester baseret på såkaldt 'augmented reality' bliver nok også mere normalt i 2011, og deling af kontinuerlig information med venner og bekendte om, hvor man befinder sig, vil sandsyndligvis også blive mere og mere anvendt på sociale netværk.

Læs også: Det gør din operatør i 2011

Denne artikel stammer fra Berlingske Media's norske søster-site, Amobil.no
Oversat af Stina Resting