Nørgaard og Galschiøt vrede på Lauritz.com

Toppen af den danske kunstverden har ingen forståelse fra auktionsfirmaet, som ikke ville sælge Kurt Westergaards akvarel.

Bjørn Nørgaard har ofte lavet kunst for dronningen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Fisker

Det er helt forkert og udtryk for overdreven og uberettiget angst, når aktionshuset lauritz.com nægtede at sælge en akvarel af tegneren Kurt Westergaard til fordel for TV2s indsamling til jordskælvsofrene i Haiti.

Det mener de højt anerkendte kunstnere Bjørn Nørgaard og Jens Galschiøt.

Nørgaard stod blandt andet bag hesteslagtningen i 1970 og Dronningens gobeliner.Galschiøt er  kendt  for sin "Skamstøtten" og satte sit præg på København under klimatopmødet med ophængningen af 2.000 røde blinkende diodelygter i syv meters højde. Dér hvor vandet vil nå op, hvis isen på Grønland smelter.

Sagen er gået i selvsving

Bjørn Nørgaard siger over telefonen fra Berlin, hvor han opholder sig i øjeblikket:

- Det er noget pladder, det lauritz.com siger. De kan bare sælge den skide akvarel. Det sker der jo ikke en pind ved. Den sag er gået i selvsving, og der er meget få, der bruger hovedet. Man taler om at være bange og angste, og folk bliver helt kuldrede. Sagen kan simpelthen ikke bære det. Nu må vi give det stakkels menneske lidt fred, så han kan samle sig lidt sammen, og så kan vi måske om et halvt år tage en nogenlunde anstændig diskussion af, hvad ytringsfrihed er i en globaliseret verden er og holde Muhammed-tegningerne ude. Den sag er ikke særlig velegnet at diskutere udfra, siger han.

DIN MENING: Forstår du Lauritz.com?

Bjørn Nørgaard sammenligner debatten om Muhammed-tegningerne med en regndans, hvor alle springer op og kommer med den samme sang hver gang, sagen kommer op.

- Nu må vi holde op. Nogle gange kræver ting også, at man lader dem være. Vi kan vende tilbage til de tegninger om fem eller ti år og så måske se på dem og hele forløbet omkring dem på en ny måde.

Det svarer til berufsverbot

Også Jens Galschiøt mener, at lauritz.com er gået for vidt ved at sige nej til Kurt Westergaards akvarel.

- Det er jo fuldstændig hen i vejret, at man ikke vil sælge en fuldstændig almindelig tegning af Kurt Westergaard. Det er pinligt for auktionshuset og svarer jo til at give manden berufsverbot. Selvfølgelig findes der nogle idioter i den her verden, men ikke engang islamisterne har jo sagt, at Kurt Westergaard ikke må tegne længere. Så det er helt overdrevet, siger Jens Galschiøt.

LEDER: Fra frygtens overdrev

Han kunne forstå afvisningen, hvis det havde drejet som om Muhammed-tegningen.

- Så ville lauritz.com på en eller måde blive rodet ind i hele diskussionen og blive part i sagen. Hvis jeg selv havde et auktionshus ville jeg også sige nej. Ikke fordi jeg ville være bange for konsekvenserne, men fordi jeg ikke være en del af den hetz mod muslimer, som jeg synes, tegningerne er. Men at afvise alle andre af Kurt Westergaards tegninger er utilladeligt og diskriminering. Desværre er der er en overdreven angst i samfundet, og vi er i Danmark ikke særlige modige, siger Jens Galschiøt.

Westergaards galleri sælger billedet

Det konkurrerende auktionshus Bruun Rasmussen har tilbudt at sælge Kurt Westergaards akvarel eller andre af hans billeder i forbindelse med den store Danmarksindsamling til fordel for jordskælvsofrene i Haiti og kvinder i Afrika.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Kurt Westergaard, men hans galleri, Galleri Draupner i Skanderborg, sætter nu selv den omtalte akvarel på auktion. I øjeblikket ligger den i posten, og galleriet kan derfor endnu ikke bringe et foto af den på sin hjemmeside.

Kulturminister Carina Christensen (K), Pia Kjærsgaard (DF) og Villy Søvndal (SF) kritiserede i går alle lauritz.coms beslutning.