»Vi vidste ingenting«

Berlingske Tidende har mødt en flok rystede og sammenbidte medarbejdere i Haandværkerhavens hjemmepleje i kælderen under et af Københavns bedst drevne plejehjem.

Beboeren Anne Lise Mouritzen og aftenvagten Sabah Mohammed giver hinanden et kram efter en svingom på plejehjemmet Haandværkerhavens terrassen. Fold sammen
Læs mere

Solen skinner, og de røde roser står i deres smukkeste sommerdragt i haven ved Haandværkerforeningens plejehjem på Bispebjerg i København. På en af hjemmets luftige terrasser sidder seks damer og nyder eftermiddagskaffen.

Her forsikrer 90-årige Sara Weidemann om, hvor vidunderligt et sted, hjemmet er. Imens Anne Lise Mouritzen og aftenvagten Sabah Mohammed tager sig en lystig svingom til megen moro for resten af selskabet.

Anderledes alvorlig er stemningen nede i aftenvagtens møderum i kælderetagen. Her i lokalet med de blomstrende roser uden for vinduet er humøret mildt sagt på nulpunktet blandt den noget vingeskudte forsamling af medarbejdere i alle farver, som nu skal leve videre med skammen.

»Jeg er rystet. Rystet! Og jeg er meget ked af det. Men jeg vidste ingenting,« siger Annette Lindhardt, tillidsmand for dagholdet af hjemmehjælpere i landets nu mest berygtede hjemmeplejecenter i Haandværkerhaven.

Det er dagen derpå efter TV 2s afsløringer af, at en række medarbejdere på hjemmeplejens aftenhold har brugt langt mindre tid hos de ældre i Københavns nordvestkvarter, end de er visiteret til. I stedet har de været på shopping, slappet af i deres eget hjem eller spist pizzaer i arbejdstiden.

I går blev syv hjemmehjælpere og to teamledere sendt hjem, mens undersøgelsen af forholdene i hjemmeplejen står på. To af medarbejderne er blevet meldt til politiet for bedrageri, og hele aftenhjemmeplejen bliver i morgen flyttet fra Haandværkerhaven til det nærliggende Bispebjerg plejecenter.

Leder fratrådt

Den omstridte hjemmepleje har hjemsted i kælderen under plejehjemmet.

Selv om det reelt er to adskilte enheder, så er det Haandværkerforeningen, der driver begge dele. Og det er Haandværkerforeningnens vicedirektør og plejehjemmets forstander, Ane-Marie Jensen, der siden 1. juli også er formel leder af hjemmeplejen.

I onsdags fratrådte nemlig den tidligere hjemmeplejeleder med en godtgørelse. Efter gensidig overenskomst, som det hedder, når man ikke må kalde det en fyring.

Københavns Kommune, der reelt driver hjemmeplejen, har i længere tid været stærkt utilfreds med den tidligere leder. Efter hvad Berlingske Tidende erfarer, har han ladet økonomien sejle og har ikke magtet at styre enheden og medarbejderne. Men den afslørede snyd med tidsforbruget hos de ældre har ikke været en del af kritikken.

Ingen vidste noget

Ingen har tilsyneladende været vidende om, hvad der er foregået. Ikke borgmesteren. Ikke områdelederen. Ikke forstanderen. Ikke formanden eller næstformanden for bestyrelsen. Ikke tillidsmanden.

»Jeg har intet hørt om det,« siger Annette Lindhardt, tillidsmanden, igen. »Hvis jeg havde, så ville jeg da have gjort noget ved det. Gået til ledelsen,« siger hun. Og understreger, at hun selv kører på dagholdet og derfor ikke »kender deres kultur«.

»Vi er frygtelig, frygtelig, frygtelig chokerede over det, der er sket. Især over for de borgere, det går ud over. Jeg har ingen viden haft overhovedet,« siger forstander Ane-Marie Jensen.

Mandag eftermiddag leder hun et fællesmøde for alle de tilbageværende hjemmeplejere og teamledere. Det foregår i den store festsal i kælderen. Der hvor sognepræsten i Emdrup holder gudstjeneste om søndagen, og hvor den store 50 års jubilæumsfest for plejehjemmets stiftelse skal holdes til august.

Men denne eftermiddag er stemningen mere end trykket. Medarbejderne er nedtrykte og sammenbidte. Der bliver uddelt knus og trøstende ord. Og forvirringen og stressniveaet stiger til et crescendo, da aftenholdet med en halv times forsinkelse skal planlægge mandagens hjemmebesøg.

De samles i den samme lille fællesstue, hvor de nu hjemsendte kolleger efter sigende aftalte deres tidssnyd. Bare fire rektangulære borde, hver med fire institutionsstole med armlæn og orange polstring omkring er der plads til i rummet, der ligger klemt mellem fælleskøkkenet og hjemmeplejelederens kontor.

Den store rundvisning

Berlingske Tidende har som eneste danske medie fået en rundvisning på plejehjemmet mandag eftermiddag. Det er oversygeplejerske Anne-Dorte Mulvad, der med stolthed giver den store »pårørende-runde« ad de lange gange på et af Københavns bedste og mest veldrevne plejehjem med 160 beboere, svømmehal, høns i haven og karakterer til UG med kryds og slange i de kommunale tilsynsrapporter.

Det meste af personalet har været her i årtier, og det var netop fordi Haandværkerforeningen er »så skarpe til at drive plejehjem«, som en kilde formulerer det, at Københavns Kommune i år 2000 valgte at lægge en hjemmeplejeenhed ud til Haandværkerhaven, og det blev i 2008 udvidet med yderligere et daghold og det nu så famøse aftenhold.

»Vi har så meget at være stolte af,« siger Anne-Dorte Mulvad, vores rundviser. »Og lige nu har vi rigtig, rigtig meget at være kede af. For vi er jo en integreret enhed. Og dette her rammer os alle sammen. Også alle gode medarbejdere.«