Politikerne vilde med kunstnerisk hærværk

Ifølge loven er der ikke forskel på "street art" og almindelig graffiti. Men mens politikerne fordømmer hærværksmænd, der ødelægger folks ejendom med maling, kan de godt lide den underfundige gadekunst.

Kunstneren "Husk mit navn" er blandt andet blevet berømt med sin letgenkendelige street art Fold sammen
Læs mere
Foto: Carl Redhead
- Elsk.

Sådan lyder et velkendt tag i de københavnske gader. Et kunstnerisk varemærke, der lovgivningsmæssigt ikke adskiller sig fra almindelig graffiti. Men et fænomen, som flere politikere i København ifølge Politiken sætter pris på:

- For mig er der enorm forskel på at lave fuldstændig idiotiske tags på den væg, en andelsforening lige har fået malet og så lave et reelt kunstnerisk statement. Jeg mener, at man skal skelne. Jeg synes, at gadekunsten er interessant og kan være den ekstra ting, der skaber ny opmærksomhed om et sted eller en ting i byen, siger teknik- og miljøborgmester Klaus Bondam (R).

Ifølge Politiken mener Klaus Bondam ikke, at ulovligheder – herunder street art – kan accepteres. Men han udtaler, at ikke al gadekunst behøver at blive fjernet med det samme:

- Den enkelte medarbejder kan foretage et skøn og sige: o.k., der er ingen skade sket ved, at det får lov at stå i nogle dage. Det fjerner vi ikke lige med det samme, lyder det.

Allerslev: Det beriger mit liv

Samme positive indstilling til den kunstneriske udstryksform finder man hos kulturborgmester Pia Allerslev (V):

- Der er mange af de her små, sjove, hyggelige ting, der beriger mit liv. De mere uskyldige ting, der kan bringe smil frem, og som ikke ødelægger byens rum, er o.k., siger hun.

Både Pia Allerslev og Klaus Bondam understreger dog, at det ikke er i orden at ødelægge andres ejendom med maling.