København får ny tænketank

Eksperter skal give kommunalpolitikerne forskningsbaseret viden til integrationsindsatsen.

Kloge hoveder skal hjælpe Københavns Kommune med at navigere i integrations­politikkens komplekse verden. En ny tænketank skal rådgive Borgerrepræsentationen og udvalgene ud fra forskningsmæssig viden om, hvad der virker på området.

»Vi vil trække på deres store viden, lytte til deres indspil og forholde os til de spørgsmål, de rejser,« siger beskæftigelses- og integrationsborgmester Klaus Bondam.

Nedlagt integrationsråd

Sidste år besluttede et flertal på Københavns Rådhus at nedlægge kommunens integrationsråd, hvis opgave var at rådgive kommunen om integrationsindsatsen. En opgave som tænketanken nu overtager.

»Muligvis blev tiden mere brugt til at arbejde på nogle særinteresser i stedet for seriøst at arbejde med inte­grationen. Det her er ikke kun et spørgsmål om et bidrag fra de etniske minoriteter. Med tænketanken får vi en mere struktureret forsk­nings­baseret viden at bygge vores integrationspolitiske beslutninger på. Derfor synes jeg en tænketank er en hel del mere fornuftig,« siger Klaus Bondam.

Forskning og virkelighed

Formanden for tænketanken, direktør for Danmarks Evalueringsinstitut, Agi Csonka, glæder sig til arbejdet: »Vores fornemste opgave bliver at få forskning og videnskabelige undersøgelser til at spille sammen i en konkret virkelighed. Det, synes jeg, er meget vigtigt,« siger hun og fortæller, at den første opgave bliver at se på integrationspolitikken for 2011-2014.

Den største udfordring i opstartsfasen bliver ifølge Agi Csonka at tilrettelægge arbejdet:

»Det handler meget om timing med den her slags tænketank. At vi har den rette viden på det rigtige tidspunkt, så vi kan bidrage som beslutningsgrundlag for Borgerrepræsentationen og andre.«

Kontakt til virkeligheden

Ifølge Muhsin Türkyilmaz, formand for Rådet for Etniske Minoriteter, en paraplyorganisation for de kommunale integrationsråd, er eksperttænketanken et fint tiltag, men kan ikke erstatte integrationsrådets funktion:

»Et integrationsråd har god kontakt til baglandet og har en brofunktion fra borger til kommunen. Integrationsrådsmedlemmer kan vende tilbage til kommunen og fortælle, om tiltagene virker eller ej. Det har man ikke længere,« siger han.

Klaus Bondam er dog ikke nervøs for at miste kontakten til de etniske miljøer i København: »Både jeg og de øvrige medlemmer i udvalget har en meget tæt dialog med de forskellige aktører på området.«