Gadefolk skal gøre København tryggere

Københavns kommune har fået penge til at få flere folk på gadeplan i udsatte boligområder. Center for Sikker By peger også på bandeexit-program, som et godt konkret tiltag.

Tingbjerg er et af de fire udsatte boligområder, der til efteråret får flere gadeplansmedarbejdere. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kristian Brasen

Fire udsatte boligområder i København kan i løbet af efteråret se frem til at få selskab af endnu flere gadeplansmedarbejdere. Københavns Kommune har nemlig via satspuljemidlerne fået 28 mio. kroner til at øge gadeplansindsatsen i fire udvalgte boligområder over de næste fire år.

Det fortæller Lea Bryld, der leder Center for Sikker By i Københavns Kommune – et center, der blev oprettet af overborgmester Frank Jensen (S), da han tog over fra sin forgænger, for især at intensivere indsatsen over for det københavnske bandemiljø.

De pågældende områder er Gadelandet/Husumgård, Tingbjerg, Blågården og Mjølnerparken på Ydre Nørrebro, og hele ideen er simpelt hen at blive endnu mere synlige på gaderne og i boligområderne, oplyser Lea Bryld til berlingske.dk

- Det er meningen, at den styrkede gadeplansindsats skal gå endnu tættere på familierne og have en mentorrolle. Resultaterne kommer nok ikke lige i morgen, men måske om et år. Vi tror, det har en kæmpe effekt, fordi de unge får kontakt til voksne, som de kan tale med og få hjælp fra, siger centerlederen.

Hun håber, at det store forebyggende arbejde blandt hovedstadens nuværende gadeplansmedarbejdere, SSP-folk og politibetjente, der allerede er i gang, har været medvirkende til at øge trygheden blandt borgerne.

Som Berlingske Tidende beskrev tirsdag, viser den seneste såkaldte tryghedsmåling i København nemlig, at der igennem det seneste år er sket store fremskridt i forhold til trygheden i udsatte boligområder i hovedstaden..

Læs også: København er blevet en mere tryg by

Og netop trygheden er en af de ting, som Center for Sikker By vil sætte fokus på i løbet af den næste par år, forklarer Lea Bryld. - Vi har lavet fire effektmål, som vi vil måle os selv på, og det går bl.a. på at øge trygheden i de udsatte boligområder og mindske kriminaliten for de 15-25-årige i særlige områder. Så det er meget konkrete ting, vi skal måles på, siger centerlederen. Hun nævner også kommunens bande-exitprogram, som et af centrets helt store ”flagskibe”, der samtidig er et meget konkret tiltag, som gerne skulle kunne skabe mærkbare positive resultater.

En af de kommende opgaver for Center for Sikker By er desuden at danne sig et bedre overblik over, hvad der virker ude i virkeligheden.

- Vi har aktiviteter for 210 mio. kroner i kommunen i dag på det kriminalpræventive område. Der er et stort virvar af projekter, især på Nørrebro, og der er et ønske fra politikerne om at blive skarpere på, hvad der virker og hvad der har en effekt, siger Lea Bryld.