Borgmestre vil undersøge imam-arrangement

Både kulturborgmesteren og integrationsborgmesteren i København reagerer nu skarpt på arrangementet fredag på Nørrebro med den omstridte amerikanske imam Sheikh Khalid Yasin.

Han har tidligere argumenteret for dødsstraf til homoseksuelle, kaldt kvinders ligestilling for en vrangforestilling og beskrevet både 11. september-angrebene og AIDS-virussen som amerikanske konspirationer.I aften skal den amerikanske imam Sheikh Khalid Yasin, der har en fortid som bandemedlem i Harlem i New York, tale danske unge på Nørrebro fra at gå ind i bandemiljøet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kaare Smith
____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>Er der gået kommunale kroner til et arrangement målrettet Nørrebros unge fredag aften i Korsgadehallen med den kontroversielle amerikanske imam Sheikh Khalid Yasin?

Det spørgsmål vil både integrationsborgmester Klaus Bondam (R) og kulturborgmester Pia Allerslev (V) i København nu have besvaret.

- Jeg har bedt forvaltningen om at lave en redegørelse, der skal ligge på mit bord på mandag. Den skal ridse op, hvad der er op og ned i denne her sag, for lige nu er der en masse ubesvarede spørgsmål og gisninger. Men jeg er bekymret, hvis man bruger kommunale kroner til noget, der har et uheldigt signal i forhold til de unge og integrationen, siger Pia Allerslev.

LÆS OGSÅ: Omstridt imam-møde kræves kulegravet

Baggrunden for arrangementet, der er arrangeret af initiativet Viden om Islam (VIOMIS), er at få imamen Sheikh Khalid Yasin, der har en fortid som bandemedlem i Harlem i New York, til at tale de unge væk fra kriminalitet og banderne.

Men fra flere steder har det skabt bekymring, at en imam, der tidligere har argumenteret for dødsstraf til homoseksuelle, talt imod kvinders ligestilling og 11. september, skal agere forbillede for de unge.

LÆS OGSÅ:
Kontroversiel imam skal bekæmpe bander

Ikke det rigtige forbillede

- Khalid Yasin er ikke det rigtige forbillede til at holde unge muslimer fra bander. Hvis de følger ham og vælger hans form for islam frem for bander, så kan det næsten være lige meget, udtaler integrationsborgmester Klaus Bondam og fortsætter:

- Der er i princippet intet galt i at bruge islam til at holde unge væk fra bander - bare ikke Khalid Yasins vrangbillede af religionen. Og ud fra mine oplysninger er det heldigvis meget få muslimer i Danmark, som støtter sådanne uhørt radikale holdninger, siger han.

Overvejer støtte til Nørrebronx

Et af de penible punkter i sagen er desuden, at Khalid Alsubeihi, der er kendt fra integrationsprojektet Nørrebronx og Fædregruppen på Indre Nørrebro, og har været en af initiativtagerne til VIOMIS, bl.a. har sendt invitationer ud til arrangementet.

Klaus Bondam vil nu tage en snak med Khalid Alsubeihi for at få alt frem i lyset.

- Jeg vil have klarhed om der er gået kommunal støtte til Nørrebronx til dette arrangement, og så inviterer jeg arrangøren Khalid Alsubeihi til en samtale i næste uge, hvor jeg vil bede om en forklaring. Derefter vil jeg overveje, om jeg stadig kan støtte kommunale kroner til Nørrebronx, udtaler integrationsborgmesteren.

Uheldig fejl eller bevidst?


Pia Allerslev mener også, at det kan være en uheldig sag for Nørrebronx, men hun vil afvente forvaltningens redegørelse, før hun udtaler sig om eventuelle konsekvenser for projektet, der i 2010 får 1,2 mio. kroner i driftsstøtte fra Københavns Kommune.

- Har der bare været et navnesammenfald eller har der været en sammenblanding. Og har nogen bevidst ville omgå noget, eller er det en tosset fejl, det er svært at sige nu, men det er ikke just fremmende for mit syn på Nørrebronx, som ellers har et godt navn og gør en masse gode ting for Nørrebro, hvis der har været en uheldig sammenblanding, siger kulturborgmesteren.