A.P. Møller spytter halv milliard i Panum-tårn

Helt uventet får Københavns Universitet 625 mio. kr. af A.P. Møller-fonden til at opføre et supermoderne byggeri til lægevidenskab.

”Tårnet” får samme højde som Rigshospitalet. Fold sammen
Læs mere
____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>Mens 2010 generelt har været et knapt år for mange fonde, har A.P. Møller-fonden her ved årets udgang overraskende besluttet at gå mod strømmen.

Helt uventet lægger Fonden således en stor donation på over en halv milliard kroner på bordet for at sikre en nybygning til det sundhedsvidenskabelige fakultet på Københavns Universitet.

A.P.Møller-fonden har meddelt Københavns Universitet, at man er indstillet på at betale halvdelen af det samlede byggeri på i alt 30.000 kvadratmeter inklusive anlæggelse af en ny plads ud til Blegdamsvej. Bygningen, der er tegnet af arkitektfirmaet C.F. Møller, er udformet som et tårn med græs på taget og opføres på det område, der i dag huser Panum Instituttet.

Billedserie: Her er det nye Panum

Den endelige udgift til byggeriet kendes først, når projektplanen er færdig, men prisen forventes at løbe op i omkring 1,25 mia. kr., fremgår det af A.P. Møller-fondens hjemmeside. I forbindelse med donationen, der er A.P. Møllers største siden Operaen, udtaler Fondens næstformand, fru Ane Mærsk Mc-Kinney Uggla:

”Fondens bestyrelse finder det vindende projekt særdeles interessant, både på grund af de meget fine betingelser, det lægevidenskabelige fagområdet vil opnå med dette byggeri, og endvidere det fornemme arkitektoniske udtryk, som præger forslaget,” siger Ane Mærks Mc-Kinney Uggla.

Universitetet og Videnskabsministeriet har tidligere i år gennemført en arkitektkonkurrence, som for nylig blev vundet af arkitektfirmaet C.F. Møller. Men da universitetet ikke selv har økonomisk mulighed for at gennemføre hele vinderprojektet, modtages donationen med stor glæde på Københavns Universitet.

Her siger dekan for Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, Ulla Wewer, til berlingske.dk: ”Det er fremragende. Med denne donation får vi mulighed for at skabe en bygning af høj kvalitet, som tager højde for den fremadrettede udvikling indenfor laboratoriebyggeri .

Bygningen vil give os nogle helt unikke muligheder, så vi kan skabe forskning i international topklasse. Vi vil kunne tiltrække de bedste forskere og de bedste studerende fra vidt omkring i verden,” siger Ulla Wewer og understreger, at bygningen vil blive et plus for byområdet.

”Det er samtidig klart, at en så stor bygning kan vække bekymring hos beboerne i området, men Københavns Universitet og Københavns Kommune har holdt møder med naboerne, og de har udvist stor forståelse for projektet. Beboerne har udtalt, at de er tilfredse med bygningens arkitektoniske præg, og at den passer pænt ind i bybilledet.”

Udbygningen af Panum Instituttet skal fremme folkesundheden ved blandt andet at håndtere danskernes folkesygdomme som kræft og sukkersyge. Forskning i sundhed er i vækst og Panum Instituttet har længe lidt af pladsproblemer og forældede laboratorier. Tanken er, at nybyggeriet skal huse vigtige sundhedsvidenskabelige områder som for eksempel sund aldring, metabolisme og hjerte- og hjernesygdomme. Målet er at forlænge danskernes levealder og forbedre deres livskvalitet, oplyser Københavns Universitet.

Byggeriet forventes at kunne stå færdig i 2014. Tidligere donationer: A.P. Møller-fonden har tidligere støttet lægevidenskab med vigtige bevillinger, eksempelvis Helikopterplatformen på Rigshospitalet, scannere til Århus, Odense og København, ligesom Fonden har støttet nybygninger ved Syddansk Universitet og DTU, men aldrig i denne størrelsesorden.

Efter hvad berlingske.dk erfarer, ligger A.P. Møller-fondens nye donation i forlængelse af Fondens støtte til talrige andre projekter i hovedstandsområdet. Det gælder ”Den Arktiske Ring” i ZOO, som bl.a. omfatter et nyt isbjørneanlæg. Det gælder broforbindelsen for fodgængere og cyklister over Københavns inderhavn, og det gælder renoveringen af Fælledparken, renoveringen af Kunstforeningens bygning på Gammel Strand, totalrenoveringen af Øregaards Museum, samt en genopretningsplan for Botanisk Have, som forventes afsluttet 2011.