Det mener anmelderne om Michael Moore

Anmelderne roser Michael Moores nye film om kapitalismen for at påpege manglen på moral, men skoser den samtidig for at være forudsigelig.

Den amerikanske dokumentarist Michael Moore beskylder Sverige for at elske voldtægtsmænd. Fold sammen
Læs mere
Foto: MOLLY RILEY

- Agitatorisk, men også begavet, livligt og vedkommende film, konkluderede Ebbe Iversen i sin anmeldelse i Berlingske Tidende af Michael Moores film, Kapitalismen - en kærlighedshistorie, der har premiere i dag.

Ebbe Iversen landede på fire stjerner, og det samme gør Nanna Frank Rasmussen i Jyllands-Posten. Nanna Frank Rasmussen skriver blandt andet, at Michael Moore har begået endnu en tankevækkende og ubehagelig øjenåbner. Som Ebbe Iversen fremhæver Nanna Frank Rasmussen, at Michael Moore ikke gør op med kapitalismen som sådan, Han efterlyser blot moral.

Se Web-TV med Ebbe Iversen om den nye Michael Moore-film

Grædende børn

- Der er for mange scener med grædende børn og voksne, skriver Kim Skotte i Politiken. Han påpeger en række af Michael Moores billige tricks men selv om overdrivelse fremmer forståelsen. som Kim Skotte skriver, er det også ifølge Politiken en film til fire stjerner, og Kim Skotte er på linje med Ebbe Iversen, når man bemærker, at kapitalisme og anstændighed ikke behøver udelukke hinanden:

- Der er ikke noget nyt i, at den amerikanske kapitalisme er hård i filten. J. P. Morgan og Rockefeller var ikke ligefrem hyggeonkler. Men i modsætning til nutidens finansfyrster så byggede de rent faktisk andet og mere end luftkasinoer, da de skabte deres formuer.

Styrke og svaghed

I Weekendavisen skriver Nikolaj M. Lassen, at Michael Moores form både er hans styrke og hans svaghed:

- Styrke fordi den får hans humor til at virke optimalt, og svaghed, fordi den er forudsigelig. I filmen om kapitalismen indledes således med filmklip med bankrøverier, og vi ved straks, at det nu skal handle om, at nogle tager andres penge. Sjovt, men mere høhø end haha.

I Kristeligt Dagblad er Benjamin Krasnik på linje med sine kolleger, når han fremhæver filmens moralske pointer, men alligevel må konkludere, at:

-  Moores sarkastiske tilgang og metoder er en smule forudsigelige og en smule kedsommelige.

Se Web-TV med Ebbe Iversen om den nye Michael Moore-film

Fantastisk satire

Mest begejstret er Christian Monggaard i dagbladet Information:

- Michael Moores nye film er et fantastisk stykke satire og agitprop (letfattelig form for agitation og propaganda, red.) fuld af humor og retfærdig vrede, som forplanter sig til publikum.

Der er hele fem stjerner i B.T, til Kapitalismen - en kærlighedshistorie, fordi filmen er oplysende, underholdende og dybt, dybt deprimerende, mens Ekstra Bladets anmelder nøjes med tre stjerner og kalder filmen et skingert selvsving:

- Den er muligvis en opfordring til at tænke selv, men har tydeligvis ikke tiltro til, at dens publikum er i stand til netop dét.