På dametur i Danmark

Rune Engelbreth Larsen hoppede i vandrestøvlerne for at indsnuse naturen og duften fra dens kvindelighed. Resultat: Fornemt værk i tekst og billeder.

Bogens fotografier kan både nydes særskilt og i sammenhæng med teksten, her Syv Års Søerne i Vestjylland. Fold sammen
Læs mere

Tusinde kilometer på vandreture bevæbnet med kamera og lysten til at genopdage sin barndoms danske natur er det basale udgangspunkt for et danmarksportræt i ord og fantastiske billeder af forfatteren, samfundsdebattøren og idéhistorikeren Rune Engelbreth Larsen.

Over et år og dets fire årstider har han i bogstavelig forstand forladt de vante stier for at udforske 30 udvalgte danske naturperler fra Skagens Gren til Bornholm. Med åbne sanser, kameralinse og en perlerække af danske digtere og maleres naturhyldest i bagagen sammenfletter han 12 essays, der undervejs udgør et fornemt makkerskab med 50 helsidesfotos i farver.

Mor Danmarks bryst

Med bogens titel, »Danmark er en kvinde«, kobler forfatteren sig på gamle digteres flittigt anvendte beskrivelser af landet med kvindelige metaforer som f.eks. en henført Oehlenschläger, der om Møns Klint konstaterer: »Som blotter stolt, til glade sømænds lyst/ sit høye, fulde kridnehvide bryst« - og Rune Engelbreths egen konklusion er da også, at »ikke mindst naturens kvindelighed har kvindeliggjort Danmark.«

Vel så, men det 1,2 kilo tunge værk er meget mere end digtercitater, som Rune Engelbreth Larsen i (måske rigeligt) stort omfang benytter sig af. Han formår - uden løftede pegefingre over for alle tiders menneskeskabte forandringer af den danske natur - at formidle en begejstring og bred kulturhistorisk indsigt i de mange perler, der kan og skal opleves. Helst med vandrestøvler på. En anbefaling i sig selv er bogens fotografier, der både kan nydes særskilt og i sammenhæng med teksten.

Flotte motiver, der lige storslået gengiver lyngheder, ådale, skovsøer, Mor Danmarks blide, runde bakker og hendes kridhvide bryst. Hermed anbefalet til sømænds og alle andres lyst.