Mænd læser da også bøger

Billedet af den typiske læser - som man traditionelt har defineret som en kulturinteresseret kvinde på mellem 40 og 70 - er under forandring.

Der bliver kigget på bøger på Bogmessen i Forum lørdag den 14. november. (Foto: Liselotte Sabroe/Scanpix 2009) Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe

Den store bogmesse i København får Forum til at lige et bristefærdigt bogomslag, der var proppet alt for mange sider og bogstaver ind i.

Der er mennesker overalt. Folk i tusindvis flokkes om forlagenes stabler af bøger og de mange forfattermøder. Puk Elgård er på scenen med sin livsbekræftende biografi »Ellen«, som har solgt over 50.000 eksemplarer, amerikanske Colin Harrison fortæller om sin roman »Kinesisk kabale« og Bjørn Bredal bliver interviewet om sin bog »Politiken mod Politiken«. For nu bare at give et par eksempler.

Bogfolket kan i øvrigt gå glad på messe. Kristeligt Dagblad kunne i går bringe den gode nyhed, at tv og internettet slet ikke har taget kvælertag på bogen. Romanlæsning og internetsurfing er ikke hinandens modsætninger. Tvært imod fremmer de elektroniske medier boglæsning viser en undersøgelse fra TNTS Gallup. De såkaldte superbrugere på internettet læser nemlig også bøger.

»For denne gruppe - som især er yngre mænd - fylder boglæsning lige så meget i ugeprogrammet som for resten af befolkningen, og de bruger en større del af deres samlede læsetid på bøger, nemlig 42,5 pct.,« skrev Kristeligt Dagblad.

Flere bøger henvender sig til mænd

Tommy Gravesen - 31 år, småbørnsfar og IT-konsulent - er også på messe og går rundt med en plasticpose, der skal fyldes med børnebøger og digte.

»Jeg er her efter poesi, som jeg er begyndt at læse de seneste par år. Det er en udfordring og mere komprimeret end andre genrer, og det kan jeg godt lide. Ellers læser jeg klassikere. Dostojevskij er en af mine favoritter,« siger Tommy Gravesen, som fortæller, at mange af hans venner, bl.a. hans nærmeste IT-kollega, også elsker at læse.

Han ser ikke nogen modsætning mellem nye medier - nettet, YouTube og musikdownloads - og så bøger.

»Det er ikke så underligt. Hvis man læser bøger, vil man også gå på nettet for at læse,« siger Tommy Gravesen.

Forlæggeren Jakob Kvist fra forlaget People’s Press mener, at billedet af den typiske læser - som man traditionelt har defineret som en kulturinteresseret kvinde på mellem 40 og 70 - er under forandring. Mændene fylder mere på banen, bl.a. fordi der kommer flere biografier og journalistiske bøger om bl.a. sportsfolk.

»Den slags litteratur taler til mænd,« siger Jakob Kvist, som mener, at de journalistiske bøger har skaffet nye grupper af læsere og dermed givet litteraturen fornyet vitalitet.

BogForum har også åben i morgen.