Læger uden magt

Ny bog viser sundhedssektoren som en vigtig værdipolitisk kampplads i Velfærdsdanmark anno 2010.

Politikerne lover altid, at vi skal have verdens bedste sundhedsvæsen. Problemet er bare, at Danmark er raslet ned af de internationale sundhedsranglister, samtidig med at vi er i top, når det kommer til statens udgifter til sundhedsvæsnet.

Den konflikt har forlaget Vandkunsten nu udgivet debatbogen »Alle disse løfter om et tidssvarende sundhedsvæsen« om. Her kommer sundhedsvæsnets elite, lægerne, til orde. Over bogens 16 kapitler bliver det dog klart, at lægerne er en elite, der oplever sig selv som afmægtige. De er presset nedefra af patienter, der kræver hurtig helbredelse og stresset ovenfra af politikere, der lover meget, men ikke giver de nødvendige ressourcer. Lægerne i bogen placerer dog størstedelen af skylden for sundhedsvæsnets problemer hos administratorerne fra de samfundsfaglige fakulteter - DJØFerne. Det er ifølge lægerne DJØFerne, der har taget magten over sundhedsvæsnet og via management, planlægning, dokumentationskrav og tilfredshedsundersøgelser forhindrer lægerne i at udføre deres arbejde godt nok.

Styrker og svagheder

Bogen viser sundhedssektoren som en vigtig værdipolitisk kampplads. Det tjener den til ære, at skribenterne ikke fortaber sig i et teknisk sprog og et uigennemskueligt ideologisk slagsmål om, hvorvidt politikerne nu har givet eller taget et stort milliardbeløb. Særligt skal Tage Voss, Tom Skyhøj Olsen og Niels Høiby fremhæves for at skrive deres pointer frem med retorisk smæk og for at brede diagnosen af sundhedsvæsnet ud, så det bliver en kritisk analyse af Velfærdsdanmark anno 2010, hvor magt udøves i systemer og ikke af tydelige autoriteter.

Bogens slagsside er, at læseren aldrig møder dem på anklagebænken. Det kunne man have gjort, hvis bogen var redigeret tematisk og debatjournalistisk. Kritikken af DJØFerne fremstår klart, men fordi den er uimodsagt, kan læseren ikke forholde sige kritisk til den. Bogen er et partsindlæg, mere end en bog, der fokuserer debatten om sundhedsvæsnet og bringer den videre. Det er på én gang dens styrke og svaghed.