»Er vi der snart?«

Ferierejsen kan være lang for familiens yngre årgange. Hvordan får man tiden til at gå lidt hurtigere? Berlingske Tidendes børnebogsanmelder giver tips til langtidsholdbar ferielæsning.

En god bog kan sikre feriestressede forældre fred og ro – et stykke tid. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ditte Valente

Børnebøger til feriebrug skal helst kunne lidt af hvert: Give børn i forskellige aldre fordybelse og oplevelse, indeholde stof til flere genlæsninger, være aktiverende og sætte børn i stand til at sidde med dem, uden de voksne behøver læse med. Her er en stribe anbefalinger, der kan sikre ro på bagklappen.

Guldlok på en ny måde

Engelske Anthony Brownes »Mig og dig« er suveræn! Hvis børn kender eventyret om Guldlok og de tre bjørne, kan selv børnehavebørn forstå den ud fra billederne, hvori handlingen primært udspiller sig, og flere ting foregår. Eventyrets handling følges, men drejes og flyttes til nutiden i en rå forstad, lagt i munden på den mindste bjørn. Vi ser Guldloks historie uden tekst i bruntonede fotorealistiske ruder på venstresiden, mens bjørnefamiliens har fået fuldfarvede helsider til højre og med tekst. Synsvinklerne flettes ind i hinanden til en tankevækkende historie om to ensomme børn.


ANTHONY BROWNE: »Mig og dig«. Oversat af Cathrine Valentiner. 24 sider. 239 kroner. Apostrof.

Myldreopslag

Søren Tomas og Karsten Mungo Madsens to første titler om Børnebanden, »Uret i jordens indre« og »Baronens svinestreg«, indeholder sjovt aktiverende, satirisk tegnede myldreopslag med iagttagelsesopgaver. Tracy, Penny, Felix og James udgør Børnebanden sammen med katten Miv, hunden Vuf og deres voksne chefagent B. De jager i tid og sted den grådigt svinske Baron von Myller, hans banditter, kælerotte samt klonede grise. Bøgerne er godt udført, men første bind har de klareste tegninger og er derfor bedst.


SØREN TOMAS OG KARSTEN MUNGO MADSEN: »Børnebanden – Uret i jordens indre«


»Børnebanden – Berømte svinestreger«. Begge: 32 sider. 150 kroner pr. stk. Gyldendal.

Pop-oplevelse

Pop-op-bøger er tit store og udstyret med mere end blot tekst og billede, f.eks. et klaver, man kan spille på, middelalderborge, der stiger op fra siderne eller hemmeligheder gemt bag låger, som kan løftes. Med ordene »Kig ind« lokker en ko gennem et hul på omslaget således læseren til at åbne Bente Bechs »Jeg en gård mig bygge vil«. Indenfor møder man over otte opslag kendte børnesange illustreret med sjovt sindrige pop-op-fiduser, hvor bl.a. Lille Peter Edderkop virkelig klatrer op ad muren.


BENTE BECH: »Jeg en gård mig bygge vil – sange om tamdyr og vilddyr«. 18 sider. 200 kroner. Alvilda.

Kropsrejser

Højholt, Morgenthaler & Co. giver den max gas på billedsiden i »Carsten & Gitte - Sommerfugle i maven«. Teksten er en gang jasket hoppen rundt med billedsprog omkring dyr og krop, mens den visuelle side med filigranklip er af den mest fantastiske slags. Ih, du milde, nogle kropsrejser man her får! Sjovt og ulækkert på en underholdende måde.


JEPPE HØJHOLT, ANDERS MORGENTHALER og COPENHAGEN BOMBAY: »Carsten & Gitte – Sommerfugle i maven«. 10 sider. 200 kroner. Carlsen.

Den lille prins foldet ud

Pop-op-udgaven af Saint-Exypérys »Den lille prins« fører klassikeren ind i vor tid og gør den til en rigtig børnebog. Tekst og billeder følger helt den originale version: En flyver strander i ørknen. Han forsøger at reparere flyet, da en lille gut dukker op af intetheden og beder ham om at tegne et får. Herefter følger en filosofisk og poetisk fortælling. Det er en helt enestående og genial brug af pop-op-genren, der nu forankrer historien hos børn.


ANTOINE DE SAINT-EXUPÉRY: »Den lille prins«. Oversat af Asta Hoff-Jørgensen. 64 sider. 300 kroner. Carlsen.

Billedbøger på mobilen

Forlaget Gyldendal har overført billedbogsklassikere digitalt til iPhone, så man f.eks. kan »bladre« i Egon Mathiesens »Mis med de blå øjne« og Flemming Quist Møllers »Cykelmyggen Egon« med en fin gengivelse af billeder, farver og tekst. Man kan vælge at få teksten læst højt, da titlerne er indlæst af skuespillere. Bøgerne anskaffes ved at gå ind under »Books« i mobilens menu. Her træder titlerne frem til køb for 30 kroner stykket. Et genialt tænkt og godt gennemført koncept, der fra 19. august også indeholder flunkende nye titler, som Jakob Martin Strids »Mimbo Jimbo«, der desuden overføres til iPad. Har man en iPhone og dårlig plads i kufferten, er dette en oplagt mulighed for at medbringe bøger.

Få rabat på bøgerne i vores læsershop