Samaranch smed dødskortet

”Jeg er tæt ved afslutningen,” lød det fra ærespræsident for IOC, Juan Antonio Samaranch. De ord fra den mest magtfulde mand i IOC’s historie vejer tungt til fordel for Madrid som værtsby for OL 2016.

Foto: AFP
Madrid står og falder med en konge og en 89-årig tidligere fascist, som begge fra podiet i Bella Centret netop har spillet ultimative kort over for Den Olympiske Komité. ”Jeg er overbevist om, at verden vil blive et bedre sted at leve efter et OL i Madrid i 2016,” forsikrede Spaniens konge Juan Carlos.

Hverken mere eller mindre.
Juan Antonio Samaranch – en tro støtte for Spaniens gamle Franco-styre, tidligere præsident for IOC gennem 21 år og i dag komitéens ærespræsident – trak på alle sin opsparede kreditter fra en forsamling, hvor af cirka syv ud af ti er valgt ind i den eksklusive klub i perioden med ham som magtfuld chef:

”Kære kolleger, jeg er tæt på afslutningen,” lød det fra den 89-årige Samaranch: ”Må jeg bede jer om at overveje at tildele mit land den ære at blive vært for De Olympiske Lege i Madrid.”

Ydmyge ord, som fra netop denne mand bærer en større styrke i netop dette selskab, end det umiddelbart kan forekomme.

At betydningen af Samaranch ikke skal undervurderes, vidner udviklingen i internationale bookmakeres odds i løbet af de seneste dage om. Madrid er gået fra at være den suverænt svageste af de fire kandidater – de øvrige er Chicago, Rio og Tokyo – til at have overhalet Tokyo med flere længder.

Forud for de to betydningsfulde indlæg havde Madrids præsentation ellers været lidt af en langgaber. I tilsyneladende erkendelse over dette forsøgte de spanske arrangører sig med en strategi, som Rio de Janeiro tidligere på dagen klogelig gik uden om:

At sælge sig selv som den sensuelle og ”sexede” by, som man fik sagt. Der var dog ikke meget frækt inciterende over Madrids præsentation, der var lav på kalorier både følelses- og indholdsmæssigt. Kun en – lidt for – indstuderet optræden af tre atleter anført af fodboldspilleren Raul brød monotonien af talende jakkesæt. Det – og så en solid omgang flamengo og salsa i de indlagte videofilm.