Rio vandt - Obama tabte

Verdens mægtigste mand rejste til København for at sikre OL til Chicago i 2016. Men sensationelt røg amerikanerne ud i første runde, mens IOC-medlemmerne gav værtsskabet til Rio de Janeiro.

Ja, brasilianerne festede på Rådhuspladsen - men endnu mere i Rio. Fold sammen
Læs mere
Foto: Teitur Jónasson
____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>Rio vandt. Allerede da IOC-præsident Jacques Rogge sagde det første af tre ord "Rio de Janeiro", gik brasilianerne amok i København og ikke mindst på den verdensberømte strand Copacabana, hvor tusinder var samlet for at høre afgørelsen.



Den sydamerikanske storby kendt for samba, sandstrande, spektakulære fodboldkunster og bittesmå badebukser var blevet vært for De Olympiske Lege i 2016.

Taberen i centrum
Men det var sådan set ikke den opsigtsvækkende nyhed, som kom ud af Bella Center, hvor de 100 medlemmer af Den Internationale Olympiske Komité trykkede knapper på deres elektroniske valgmaskiner, indtil de øvrige tre kandidatbyer var elimineret.

Den internationale opmærksomhed retter sig mod den store taber i København: Amerikanske Chicago. Og måske mere præcist byens kendte søn og USA's præsident, Barack Obama.

Han fik beskeden, mens han var i Air Force One, i luften på vej hjem mod Washington - pludseligt med et stort nederlag i baggagen.

- Jeg ville ønske, at jeg kom hjem med bedre nyheder fra København, konstaterede han på et pressemøde, da han nåede hjem til Det Hvide Hus.

Forvirring og forundring
Allerede da Jacques Rogge sidst på eftermiddagen med udtryksløs mine kunne meddele resultatet af første afstemningsrunde blandt komitéens 100 medlemmer, gik der et dybt sus gennem Bella Centret, hvor flere end 1.200 pressefolk fra hele verden var forsamlet.

Pludselig løb alle rundt mellem hinanden og råbte, at det mest utrolige var sket.

Forhåndsfavoritten Chicago var ude. Som den allerførste af de fire kandidater. Byen havde fået baghjul af Madrid, Tokyo og altså den senere vinder Rio.



Mangel på respekt
Forklaringerne kan være mange. Det tidligere danske IOC-medlem Kai Holm siger til Berlingske, at han mener, at det skyldes mangel på respekt. Professor i idrætshistorie på Københavns Universitet Hans Bonde peger på præsidentens ankomst i sidste øjeblik og forsømte personlige smørelse af IOCs medlemmer.

- At Chicago ryger ud så tidligt, viser for mig, at Barack Obama ikke har forstået psykologien i IOC, siger Hans Bonde.

Men for en neutral iagttager som formanden for Danmarks Idræts-Forbund, Niels Nygaard, var Rio den rigtige vinder.

- Rio har gjort det fantastisk godt. De lavede en fænomenal flot præsentation og har mange rigtig gode begrundelser for, at de skulle have legene. Der er ingen tvivl i mit sind om, at Rio vil lave nogle fantastiske lege, sagde han og forklarede, at mange i IOC har følt, at det var på tide at byde Sydamerika ”velkommen ind i verdenssamfundet på idrætsplanet.”

Præsidenten græd
Det sidste vurdering ville nok komme bag på den tilstedeværende Pelé og andre brasilianske fodboldverdensmestre gennem tiderne, men det var en aften for store ord, og Niels Nygaards hyldest flød frit fra hjertet.

Fra præsident Lula flød ikke kun ord, men også tårer. Han græd i flere minutter, inden han kunne takke hele Rios organisationskomité, Pelé, landets indbyggere og mange andre – herunder de rengøringsfolk, som tømmer skraldespande på komitéens kontor.

Hvad hedder han nu?
Lula takkede også sine kolleger – Zapatero, Obama og japaneren, som han ikke kunne huske navnet på:

- Men det er nu også noget særligt i Japan. Du kan sige godmorgen til én japansk premierminister og godnat til en anden.

Valget af Obama til amerikansk præsident, fortalte Lula, var en ”konceptuel revolution”. Det afholdte ham dog ikke fra at brokke sig lidt over, at dansk fjernsyn havde vist Air Force One og Obama hele dagen, hvilket fik ham til at frygte, at løbet var kørt, og Chicago havde vundet:

- Jeg vil dog gerne undskylde til dem alle for, at vi er så glade i dag, mens I er ulykkelige. Men I har været glade mange gange før. For os er det første gang.