Generalprøve på klima-konfrontation

Det planlagte sammenstød mellem miljøaktivister og politi ved Amagerværket sluttede lørdag aften med over 100 anholdte. Aktionen blev samtidig optakten til klimatopmødet i december.

Demonstrationen mod Amagerværket kan ses om en generalprøve på, hvad der er i vente til klimatopmødet til december. Fold sammen
Læs mere
Foto: Christian Als
____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>Omkring 150 aktivister blev anholdt, af talstærkt politi, og det lykkedes ikke miljø-demonstranterne af lukke Amagerværket ved deres aktion mod det kulfyrede værk lørdag eftermiddag.

Konfrontationen var ellers planlagt til mindste detalje. Demonstranterne var forberedt med gasmasker og hjelme, og de vidste præcist, hvad de skulle. Aktivistledelsen havde endda meddelt alle og enhver på forhånd, hvad strategien var. Så politiet var klar på alle pladser. Kampklædte og med stave og gas om det skulle blive nødvendigt. Og med en helikopter i luften.

Lørdagens miljøaktion mod Amagerværket blev således den første egentlige generalprøve på de store demonstrationer, der allerede er bebudet til klimakonferencen i København til december.

Aktivistgruppen kalder sig »Shut It Down«. Den er etableret til denne ene lejlighed med det formål at protestere mod, at der produceres elektricitet i Danmark ved hjælp af kulfyrede kraftværker. Og den spektakulære aktion i går eftermiddag skulle efter planen ende med at demonstranter i tre grupper ville bryde ind på Amagerværket og lænke sig med håndjern til de transportbånd, der fører kullene ind til forbrændingsovnene.

Men de blev stoppet af politi med knipler, inden de kom så langt. Efter flere forsøg på at trænge igennem politiets afspærringer, endte politiet med at foretage cirka 150 præventive anholdelser af aktivister.

Militær præcision
Også til december har de internationale miljøaktivister planlagt at presse sig ind bag politiets afspærringer og trænge ind på det topsikrede område ved Bella Center, hvor verdens topledere vil befinde sig.

»Shut It Down«-demonstrationen ved Amagerværket har haft en planlægningsfase på flere uger. og en aktionsledelse på ca. 150 personer har udtænkt strategien, oprettet en professionel hjemmeside og orienteret såvel politiet som det svenske Vattenfall, der ejer Amagerværket, om planerne.

»Vi er helt åbne om aktionerne, for politiet vil alligevel finde ud af hvad planerne er,« siger en af aktionens talskvinder, Tannie Nyboe.

Aktivisterne havde lagt en hel militær strategi med angreb på Amagerværket fra tre sider, og allerede ved demonstrationens start på Christianshavns Torv blev deltagerne delt op i tre grupper: en lilla frontgruppe iklædt hvide malerdragter, der skulle søge at trænge ind på værket via hovedporten. En grøn stormgruppe, der skulle indtage værket ad bagvejen om nødvendigt gennem nogle af de omkringliggende kolonihaver. Og en »bagerste gruppe«, som skulle give den lidt mere tilbageholdende klimademonstrant mulighed for at deltage uden at komme i direkte clinch med politiet.

Endelig var det planen at en gruppe små både skulle prøve at skaffe sig adgang fra søsiden.

Tannie Nyboe, talspersonen fra Shut It Down, betegner aktivisternes indtrængen på kulkraftværket som »helt legitimt«

»Klodens fremtid er så vigtig, at det et OK at lave civil ulydighed,« siger hun.

Hun understreger, at aktionen er planlagt som en ikke-voldelig event.

»Det handler om klimapolitik ikke om konfrontation,« siger hun.

  • Se linket til Hit The Productions hjemmeside her

  • Webtv: klimaaktivister omringet af politi