Ekspert: København mangler tilbud til unge

Københavns Kommune har lavet adskillige kriminalpræventive indsatser, men alligevel mangler der aktiviteter for de unge, lyder det fra sociolog. Kommunen mener ikke, problemet er deres skyld.

Foto: Teitur Jonasson / Scanpix
Ungdomsklubberne har nu åbent i ferierne, speciale teams hjælper familier, der har problemer med deres børn, og der er lavet specialinstitutioner for de allermest kriminelle unge.

Det er tre af de tiltag, som Københavns Kommune har foretaget i foråret for at komme kriminaliteten blandt unge til livs. Men alligevel mangler der aktiviteter for de unge, lyder der fra sociolog.

- Som det flere gange er blevet gentaget, skal der være fritidstilbud til de unge. De skal i skole og have job, og så skal de aktiveres i deres fritid ved for eksempel at have mulighed for at kunne gå i klubber, siger Michael Hviid Jacobsen, sociolog Aalborg Universitet.

Problemet er ifølge Michael Hviid Jacobsen blandt andet, at de unge keder sig, at de efteraber hinanden, og at nogen føler sig fremmede over for systemet.

Resultaterne mangler
Denne kritik kommer efter, at justitsminister Brian Mikkelsen (K) i går sagde, at Københavns Kommune har fejlet.

- I Københavns Kommune har man mange projekter. Det er masser af velmenende folk, men resultaterne er der jo ikke, påpeger han.

Men i Københavns Kommune mener man selv, at man gør alt, hvad man kan.

- Egentlig troede jeg, at den gamle traver var død, men minsandten om ikke Brian Mikkelsen siger, at det er samfundets skyld, at de unge laver ballade på Nørrebro. Og i dette tilfælde altså Københavns Kommunes skyld, siger Københavns beskæftigelses- og integrationsborgmester Jakob Hougaard (S) og fortsætter:

- Nej, Brian Mikkelsen, det er de unge selv, der beslutter at lave ballade – Københavns Kommune giver dem alle mulige gode tilbud, men nogle beslutter alligevel at blive kriminelle og lave ballade. Det er ikke samfundets skyld, siger han.

Kvaliteten er væsentlig
Københavns Kommune har 60 ungdomsklubber, samtidig er der lavet et nyt center, hvor frivillige tager sig af sårbare unge med problemer og jobindsatsen er øget i de udsatte boligområder.

Men Michael Hviid Jacobsen peger på, at det ikke er antallet af tilbud, som er afgørende, men kvaliteten er også væsentlig.

- Det handler for eksempel ikke om antallet af ungdomsklubber, det gælder om, at de tilbyder de unge nogle meningsfulde tilbud, som de gider at bruge, siger Michael Hviid Jacobsen:

- Men man skal ikke glemme, at de unge selvfølgelig også selv har et ansvar for at bruge tilbuddene, siger han.