Dokumentation

Bestyrelsen opsiger Harlang
På et ekstraordinært bestyrelsesmøde tirsdag den 18. august, opsiger et bestyrelsesflertal alle aftaler med Harlang, med et varsel på tre måneder. Harlang, der selv deltager i afstemningen, kalder beslutningsforslaget ulovligt og stridende mod Lise Plums testamente.

Nej til salg
Plum-fonden har flere gange sagt nej til trecifrede milliontilbud fra Riis-Hansen Gruppen, som kunne have sikret fondens økonomiske fremtid. I bestyrelseberetningen fra april 2008 kan man læse hvorfor fonden afslog tilbudene.

Revisor anbefaling
Notat fra fondens revisor, der opremser de mange fordele ved at ombytte a-aktierne til b-aktier.

Salgsforhandlinger med konkurrenten
Fonden med Christian Harlang i spidsen har været tæt på at sælge deres aktier til H+H’s største konkurrent – tyske Xella, der på daværende tidspunkt var ejet af Haniel gruppen.

Aktiehandel
Christian Harlang har opkrævet tilsammen 318.500 kr. i årene 2005-2007 for salg af fondens B-aktier i gasbetonfirmaet H+H, viser en intern rapport fra revisionsudvalget. Ifølge bestyrelsen krævede salget dog ikke mere end ”en opringning til fondens bankforbindelse”, men Harlang svarede, at det havde krævet samtaler med et ”trecifret” antal børsanalytikere - og fakturerede fonden for over 120 timer.

- Det forekommer revisionsudvalget og adspurgte fagfolk som værende et helt usandsynligt stort tidsforbrug for en meget simpel transaktion, konstaterer revisionsudvalget.

Bestyrelsen imødekommer Harlang og godkender hans honorarer, imod at han skylder fonden 50 gratis advokattimer, viser et udkast til referat fra bestyrelsesmøde den 20. oktober 2008.

Retstvister
Fonden har siden 2005 udkæmpet to voldgiftssager og en sag ved Erhvervsankenævnet, som alle har forbindelse til en magtkamp i bestyrelsen for H+H. Samlet set har de tre tvister kostet fonden 3,7 millioner kroner siden 2005, viser fakturaer.

Alene for den første voldgiftssag fakturerer Harlang og hans firma fonden for 296.250 kr. inkl. moms - selv om Plum-bestyrelsen har erklæret ham inhabil til at føre sagen på grund af hans medlemskab af bestyrelsen i H+H. Men Christian Harlang vil have dækket sine udgifter for sin overlevering og gennemgang af sagen til en ekstern advokat og for at bistå ham. Den eksterne advokat, som rent faktisk fører sagen, modtager 437.500 kr.

Revisionsudvalget og bestyrelsen er rystede over de høje udgifter, men accepterer dem.

Moms
Ifølge revisionsudvalget har Harlang beregnet moms for opgaver, han har udført som direktør for fonden, hvilket han i henhold til interne retningslinjer ikke må. Han accepterer ifølge dokumenter forfattet af bestyrelsen at betale momsen tilbage. Det drejer sig om cirka 35.000 kroner.

Beløbet var ikke per 12. Juni 2009 betalt tilbage. Det er uvist, om det er sket siden.

Bogholderi
Revisionsudvalget undrer sig over en markant stigning i udgifterne til bogholderiet, der holder til på Harlangs advokatkontor. I årene 2003-2005 er der hvert år udgifter på 25.000 kr. til bogholderi, men i 2006 stiger udgifterne til 31.250 kr. og året efter til det dobbelte - 62.500 kr. inkl. moms.

”Spørgsmålet er om hovedparten af bogholderens arbejde består i at bogføre fondens udgifter/CH’s (Christian Harlang, red.) indtægter, for hvad er der egentlig af bogføring for resten af fonden,” spørger revisionsudvalget.

Bestyrelsen går ikke videre med sagen.